wegaanze
Foto van de vorige actie ‘We gaan ze halen’

Op 6 maart rijden burgers uit heel Europa als vluchtelingenchauffeur naar Brussel. ‘Er zijn nog zo’n 32.000 vluchtelingen in Griekenland aan wie relocatie is beloofd. Europa lijkt hen wel te vergeten, de Europese burger daarentegen niet’, aldus de organisatie. ‘Wij willen ze halen en vragen eerst netjes toestemming aan de regeringsleiders die in de tweede week van maart in Brussel bij elkaar komen. Komen zij niet met een antwoord, dan moet het maar op de gok.’

Het is een vervolg op We Gaan Ze Halen. Dat was een auto-optocht naar Den Haag van zo’n 300 Nederlandse chauffeurs. Als instemmende reactie zou uitblijven, beloofde de organisatie door te rijden naar Brussel met auto’s uit heel Europa en de mogelijkheden te verkennen om zelf naar Griekenland te rijden. ‘Staatssecretaris Dijkhoff reageerde op ons dat hij slechts 1400 vluchtelingen hoefde op te halen, in plaats van de beloofde 3797. Daar kunnen en willen wij niet mee akkoord gaan. Helaas is de smokkelwetgeving zodanig dichtgetimmerd dat de zoektocht naar legale wegen doodloopt’, aldus Rikko Voorberg, één van de initiatiefnemers, ‘en dus rijden we vanuit heel Europa naar Brussel. Dijkhoff had namelijk wel gelijk toen hij zei dat andere landen het ook niet doen, behalve Portugal misschien. Reageren ze in Brussel net als Dijkhoff, dan moeten we maar op goed geluk gaan rijden. Dit is geen houdbare situatie’.

Er hebben zich ondertussen zo’n 200 chauffeurs aangemeld uit zes landen. De auto-optocht naar Brussel wordt onder andere gesteund door Oxfam Novib, Amnesty International, Vluchtelingenwerk uit verschillende landen. ‘Dat de afspraken rond het verspreiden van vluchtelingen over Europa niet worden nagekomen is al deze organisaties een doorn in het oog’ aldus Suzan Doodeman, mede-organisator. ‘Het enige wat Europa probeert, is nieuwe vluchtelingen tegen te houden. Ondertussen laten ze de vluchtelingen in Griekenland en ook in Italië verrekken. Er zijn teveel burgers in Europa die dit een armzalige manier van doen vinden. We tonen nog één keer, in Brussel, de wil van heel veel Europese burgers. En bij geen reactie, is de volgende bestemming Griekenland. Op de gok’.

– De actie zal plaatsvinden bij de beroemde Schuman Rotonde in de Europese Wijk van Brussel. Er wordt tussen 11u en 15u gereden.

– Ook hier worden weer kentekenplaten ingeleverd om te laten zien dat burgers zelf willen rijden. Deze kunnen vanaf 7 februari ook online worden ingeleverd op www.bringthemhere.eu.

– Na de actie zal een LED-scherm worden geplaatst voor de vergaderplek van de regeringsleiders (9 en 10 maart in Brussel) zodat zij zowel beelden van de actie als die van de kampen in Griekenland te zien zullen krijgen.

Bron: Bringthemhere.eu

Al 12 reacties — praat mee.