Door: Maria Deurvorst
De pijlsnelle ontwikkelingen in de IT-wereld daarna kwamen als een tsunami over ons heen, de gevestigde wereld en gewoontes met zich meesleurend en daarmee niet alleen slachtoffers makend onder hen die niet mee konden komen met het abracadabra van de oprukkende taal en kennis van de IT-wereld. Ook het Woordenboek van de Nederlandse taal moest aangepast worden om woorden als Twitter, Facebook, iPod en -pad, googelen, Skypen, megabites en BlackBerry een plaatsje te geven. En de ontwikkelingen gaan gestaag verder.
De kolossale apparatuur van het begin is nu teruggebracht tot zakformaat en daarmee is de wereld letterlijk binnen handbereik gekomen. Daardoor zijn we nu praktisch allemaal ‘online’. Althans, die mogelijkheid is er met ook alle desastreuze gevolgen en verschuivingen van dien. Zoals bijvoorbeeld voor winkeliers die hun verkopen zien dalen en noodgedwongen hun filialen moeten sluiten doordat zij in moeilijkheden zijn gekomen door de niet te stuiten concurrentie van trouwe klanten die nu hun weg zoeken via internet. In onze wereld bestaan afstanden niet meer en de mogelijkheden zijn giga. Wie iets wil weten, googelt gewoon even. Een enorme verruiming van de geest. Het leven zonder internet is eigenlijk niet meer denkbaar en wie zich er niet van bedient, komt zonder het te willen in de marge te staan.
De mogelijkheden om online te zijn, zijn geweldig, maar kent zoals gezegd ook schaduwkanten. Een algemeen gehoorde klacht is dat er geen normaal gesprek meer gevoerd kan worden zonder midden in een zin gestoord te worden door een rammelende BlackBerry die op wrede wijze intervenieert en een juist begonnen contact torpedeert, waarna het moeizaam is de draad van het verstoorde gesprek weer op te pikken. Daardoor wordt het sociale verkeer killer want de aandacht voor elkaar wordt rustelozer en steeds weer verstoord. Het tempo van ons leven en de informatiestroom die tot ons komt, voedt bovendien wel het brein maar niet het gevoel en verstikt de mogelijkheid om online te komen met onszelf, onze oorsprong en de ander.
Kennis is macht. Méér dan kennis is een warm contact, een draadloze verbinding van mens tot mens, van hart tot hart. Is dat niet hetgene waarnaar ons verlangen ten diepste uitgaat? Nu en in alle tijden? Tijd en aandacht voor elkaar, om samen te zoeken op het beeldscherm van ons leven naar de echte zin van ons bestaan.
Maria Deurvorst schrijft maandelijks een column voor www.nieuwwij.nl.
Beste mevrouw Deurvorst, aardige tekst! Vraag: wie zegt dat u 24 uur per dag online moet zijn? U kunt internet toch ook zien als aanvullend op de normale contacten zien?
Tja, deze mevrouw is wellicht van de oudere generatie. Alleen maar nadelen ziend, vind dit een vorm van doemdenken.
Hele mooi geschreven Maria 😉 vooral omdat je eindigt met de laatste alinia, prachtig verwoord.