Op 12 oktober vindt het Indigenous Liberation Festival bij Pakhuis de Zwijger plaats met een programma waar Inheemse stemmen hun visie geven op klimaatrechtvaardigheid, inclusiviteit, en het verliezen van de connectie met natuur. Op 14 oktober begint op de Dam een solidariteitsmars voor het betuigen van onze solidariteit naar Inheemse gemeenschappen toe wereldwijd. De mars zal starten bij de Dam en eindigen bij de Kop van Java waar allereerst een ceremonie zal plaatsvinden. Daar zullen zes gedaagden hun proces afwachten bij het 1492 People’s Tribunal. (hier een link voor meer informatie).

De klimaatcrisis treft de meest gemarginaliseerde gemeenschappen hard in het mondiale zuiden. Hierbij worden wereldwijd op wekelijkse basis frontlinie gemeenschappen vermoord. Ondanks deze gevaren is 80 procent van de werelds biodiversiteit beschermd in Inheems grondgebied. Maar multinationals en overheden zorgen met hun straffeloosheid en exploitaties voor verdere marginalisering van Inheemse volkeren en privatisering van land, hulpbronnen en grondstoffen. Daarom is het belangrijk dat Inheemse stemmen worden gehoord, beschermd en erkend. Niet alleen vanwege zelfbeschikkings- en mensenrechten, maar ook omdat het belangrijk is dat we leren van hun kennis, spiritualiteit en cultuur. Kennis die nodig is voor het dekolonisatieproces en het herstel van onze relatie met Moeder Aarde.

Dit jaar ligt de focus op de strijd om landrechten voor Inheemse gemeenschappen in Suriname. Inmiddels is Nederland meer bewust over de geschiedenis van slavernij en kolonialisme, maar blijft het stil bij de eisen van Inheemse gemeenschappen rondom grondwettelijke erkenning en rechten van Inheemse Volkeren. Hier wil de Indigenous Liberation Movement verandering in brengen. De klimaatcrisis is immers een koloniale crisis.

Chautuileo Tranamil, woordvoerder en co-founder van Aralez zegt:

“Inheemse gemeenschappen vormen slechts 5 procent van de wereldbevolking, maar beschermen 80 procent van de biodiversiteit op aarde. Dat is helaas vaak gevaarlijk. Van de 2000 klimaatactivisten die de afgelopen jaren vermoord zijn, is 40 procent van Inheemse komaf. Deze Inheemse groepen staan in de frontlinie van de strijd om een leefbare aarde voor ons allemaal. Om de Aarde te beschermen is het essentieel om te beseffen dat het Inheemse perspectief cruciaal is voor de klimaatstrijd, door de rechten van inheemse volkeren te erkennen en te waarborgen en door samen te strijden voor wereldwijde klimaatrechtvaardigheid.”

Meer informatie over de activiteiten

 
12 oktober | Land Back: Undoing the Doctrine of Discovery

Op 12 oktober vindt er een festival plaats bij Pakhuis de Zwijger met o.a. Internationale Keynote spreker Sharmaine Artist van de Kalina en Lokono stam uit Suriname. Daarnaast zijn er culturele optredens, workshops, cirkelgesprekken, expositie en panels. Het centrale thema van de keynote zal onder andere gaan over landrechten voor Inheemse gemeenschappen in Suriname.

Praktisch:
Datum: 12 oktober
Tijdstip: 20:00-23:00
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet heinkade 181

Voor meer informatie en reservering, zie:
https://dezwijger.nl/programma/indigenous-liberation-day-2023

 

311512034_47900w0570918636_4680978012540574766_n

14 oktober | Solidariteitsmars en 1492 People’s Tribunal

Op 14 oktober verzamelen we om 13.30 uur bij de Dam waarbij we een solidariteitsmars organiseren voor Inheemse volkeren waarbij we lopen naar het Kop van Java. Vanaf 15:00 zullen we bij het kop van Java een Mapu Ceremonie houden welke wordt gevolgd door de jaarlijkse 1492 People’s Tribunal. Tijdens het tribunaal worden koloniale bedrijven, overheid en instelling berecht middels een jury en het publiek. De aanklachten zullen worden geschreven door diverse activisten en Inheemse diaspora groepen.

Praktisch:
Datum: 14 oktober
Tijdstip en locatie: 13:30-15:00 van de Dam naar Kop van Java lopen
Tijdstip en locatie: 15:00- 17:00 Kop van Java, 1492 People’s Tribunal

Voor meer informatie en updates, zie de link:
https://www.facebook.com/events/835630941400912
 

Afbeelding1

80/20 Campagne en crowdfunding: grondrechten voor Suriname.

Deze campagne benadrukt de ongelijkheid in mondiale financiering voor klimaatoplossingen. Inheemse gemeenschappen beschermen 80 procent van de biodiversiteit in de wereld. Ze krijgen echter minder dan 1 procent van de wereldwijde financiering voor klimaatoplossingen. Dit is onderdeel van een systeem van geïnstitutionaliseerd racisme, en dat moet stoppen! Wij pleiten voor betere toegang tot financieringsmogelijkheden voor inheemse gemeenschappen in het Globale Zuiden. Om dit te doen, hebben we jou nodig. Dus: deel dit en doneer wat je kan missen om klimaatrechtvaardigheid in de praktijk te brengen! Dit jaar gaat 80 procent van het geld naar Surinaamse Inheemse gemeenschappen die vechten voor erkenning en landrechten. Speciaal voor deze campagne zal dit jaar Sharmaine Morina Artist vanuit Suriname komen.

Voor meer informatie over de campagne zie onderstaande link:
https://stichtingaralez.com/indigenous-liberation-day/80-20-campagne/

Lees ook

Indigenous Dreams_Ayesha

Foto-expositie ‘Indigenous Dreams’ in Amsterdam

Portretten van Inheemse mensen die in Nederland wonen

Schermafbeelding 2022-09-15 om 17.05.58

“Inheems leed verdient aandacht. Maar we hebben ook wat te bieden”

Chautuileo Tranamil wil Inheemse diaspora verbinden en versterken

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.