De artikel 12 procedure bij het Gerechtshof is een initiatief van Asian Raisins, Pan Asian Collective, OUT&ABROAD en de anti-discriminatievoorzieningen Discriminatie.nl, RADAR en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. De organisaties protesteerden eerder bij het OM tegen tegen het satirisch bedoelde Coronalied van Radio 10, maar het OM achtte in juni het lied niet discriminerend en zag toen af van vervolging.
“Het OM oordeelt dat de uitspraken niet onnodig grievend zouden zijn, maar de vele reacties en meldingen geven een ander beeld”, aldus woordvoerder Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective. Bij de politie werden tientallen meldingen en aangiften gedaan, het landelijk platform discriminatie.nl ontving ruim drieduizend klachten.
Onder het motto van artistieke vrijheid wordt veel getolereerd, stelt Wei Lun Lam van Asian Raisins. “Een dergelijk lied staat symbool voor het alledaags racisme waar groepen in onze samenleving mee te maken hebben.” Het lied zet volgens de organisaties aan tot discriminatie, haat en fysiek geweld.
Bewustwordingscampagne
Naast de artikel 12 procedure lanceren de vijf organisaties vandaag de publiekscampagne ‘Het is maar een grapje’, maar #Iklachniet. Doel van de campagne is om de bewustwording over anti-Aziatisch racisme en het voorkomen daarvan te vergroten.
Verschillende illustratoren en makers staan de komende twee weken met afbeeldingen en filmpjes stil bij racistische opmerkingen en gedragingen die veelal worden weggewuifd onder de noemer ‘het is maar een grapje’. Iedere dag wordt een nieuw beeldverhaal gedeeld op de website www.hetismaareengrapje.nl