"De ramadan leert nederigheid: je afhankelijk weten van het grotere geheel. Dat is in Nederland geen courant artikel. Een deel van de aversie van veel Nederlanders jegens de islam zou daarmee wel eens te maken kunnen hebben. De religieuze ijver en toewijding van veel moslims wekt eerder argwaan dan bewondering." Dit schrijft Jan van Hooydonk in een van de laatste nummers van VolZin.
Rond 21 augustus begon voor moslims de maand ramadan. Zolang die maand duurt – tot 19 september – onthouden zij zich tussen zonsopgang en zonsondergang van voedsel, drank, tabak en seks. Ook in Nederland is deze vastenmaand inmiddels een bekend fenomeen.
"Lichamelijke ascese is een wezenlijk aspect van de ramadan, maar zij is geen doel in zich. Het doel is spiritueel van aard. Directe aardse behoeften zijn niet slecht, maar het is goed die even los te laten. Daardoor kan men komen tot een dieper besef van de werkelijkheid, men wordt zich zoals de Koran zegt ‘God bewust’."
Bron: Dominicanen.nl
Was het maar zo dat de meeste moslims spiritueel met vasten bezig waren. Zie dat amper eerlijk gezegd. Veel moslims vasten uit plicht.
Hoe weet jij dat ze uit plicht vasten ,Harry? Zie jij wat in hun binnenste is en ken je ze allemaal een voor een? Als iemand niet wil vasten kan diegenen gewoon eten, niemand die er van opkijkt of er last van heeft. Er zijn tegenwoordig ook veel niet praktiserende moslims die er voor kiezen niet te vasten.
Faiza,
Dat is wat ik om me heen zie. Sociale controle vind ik ook ene vorm van verplichting.
En dat is ‘m nou net, die sociale controle die u noemt bestaat nauwelijks als het om dit onderwerp gaat. Mensen gaan geen ‘honger lijden’ omdat de familie/omgeving dat wil.