fadaaj

Ahmad al Herafi en Ramez Basheer, beiden gelauwerd acteur en regisseur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk. Om een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat over vluchtelingen bestaat. “Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan. Voor onszelf en onze gezinnen”, is de boodschap.

Talent op de vlucht is een bijzondere voorstelling waarin de verhalen van Syrische vluchtelingen door deze vluchtelingen worden verteld. Dat kruipt onder je huid. Gevlucht voor de oorlog, gevlucht omdat je je mening niet mag uiten, gevlucht omdat je een christelijk meisje liefhebt… Zulke ontluisterende ervaringen zijn verwerkt in Talent op de vlucht.

De voertaal is Arabisch, de Hollandse toehoorder verstaat dan ook geen woord. Daar begint de boodschap al: hoe moeilijk is het als je niets van de taal begrijpt? Dankzij het intensieve (fysieke) spel van de acteurs, komen de scènes onontkoombaar tot leven.

Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk het stuk toe en kan het publiek vragen stellen. Bij een drankje is er daarna ook gelegenheid om persoonlijk met de acteurs te praten.

Dit toneelstuk brengt de strijd die vluchtelingen gevoerd hebben en voeren heel dichtbij. We weten het, we lezen erover en zien beelden op televisie maar het bijwonen, het beleven van deze voorstelling doordringt je nog intensiever van het leven van onze medemensen. Overigens neemt het verhaal van deze mensen door hun veerkracht een positieve wending.

Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via dominicusamsterdam.nl/fada.
De kaart(en) liggen dan op 24 maart  klaar bij de ingang van de kerk.

Bron: Dominicuskerk Amsterdam

Nog geen reactie — begin het gesprek.