Boekenweek 2023 zal plaatsvinden van zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese en Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

Auteur Raoul de Jong, bekend van onder andere Jaguarman, schrijft voor deze Boekenweek het Boekenweekessay. In het essay genaamd Boto Banja neem de Jong je mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers. Boto Banja is tijdens de Boekenweek voor € 5,- verkrijgbaar in alle boekhandels. Wil jij Raoul de Jong ontmoeten? Tijdens de Boekenweek bezoekt hij boekhandels en bibliotheken. Alles over de boeken en het tourschema van de Jong vind je hier.

Het thema van de Boekenweek 2023 sluit aan bij Intersectionaliteit of intersectioneel denken. Dat is het idee dat verschillende delen van je identiteit, zoals je geslacht, gender, seksualiteit, ras, klasse, religie, gezondheid, en nog veel meer, elkaar beïnvloeden. Dat betekent dat je in een analyse van ongelijkheden het nooit enkel moet hebben over één van die stukjes identiteit: je kan het niet enkel hebben over vrouwen, mensen van kleur, etcetera, zonder oog te hebben voor de verschillen binnen die groepen. Het maakt voor de manier waarop je in de maatschappij staat immers alle verschil of je behalve vrouw zwart bent of wit, lesbisch of heteroseksueel, hoog- of laagopgeleid, religieus of niet.

Met de campagne ‘Ik ben Én/Én. En jij?’ vroeg Nieuw Wij eerder ook al aandacht voor Intersectionaliteit: “Nieuw Wij pleit voor een nieuwe vorm van wij. Geen ‘wij’ gebaseerd op alleen geloof, vakbond of politieke kleur. Maar ‘wij’ gebaseerd op een grote of kleinere overeenkomst die je toevallig met elkaar hebt. Want we delen vaak meer dan we denken. Ik ben Én-Én. En jij?”

EN EN Header-presentatie – LOGO

Deel van Dossier

Nieuw Wij LAB!

In het project Nieuw Wij LAB staat de vraag centraal hoe we discriminatie  in de…

Boekenweekauteurs Raoul de Jong en Lize Spit

Bron: youtu.be
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast