eomeMensjesrechten is vanaf 5 februari iedere zondag om 19.25 uur te zien op Zapp NPO 3.

Als de 11-jarige Merna zingt, vallen de mensen stil. Het gaat niet alleen om de woorden, het is vooral de emotie eronder die voor iedereen voelbaar wordt. Het Irakees-christelijke meisje stal afgelopen voorjaar de harten van de jury en het publiek tijdens The Voice Kids Arab. Van over de hele wereld zag een miljoenenpubliek hoe Merna in haar lied zong over het leed dat het oorlogsgeweld in het Midden-Oosten veroorzaakt. Ze vertelde daarmee het verhaal van honderdduizenden andere vluchtelingenkinderen.

Merna in de spotlight is een ‘feel-good’ film, ondanks de situatie waar de het meisje in zit. Het is een verhaal van contrasten; het onzekere bestaan als anonieme vluchteling in Libanon versus haar leven in de spotlight als zangeres.

Mensjesrechten
Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven, dat staat in het internationale Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor geluk in de knel komt. Daarover gaan de acht nieuwe jeugddocumentaires van Mensjesrechten.

Kinderen en tieners van over de hele wereld laten zien hoe zij omgaan met de kleine en grote uitdagingen die ze tegenkomen. Hun verhalen bieden context aan actuele gebeurtenissen. In elke aflevering staat telkens één artikel van de Rechten van het Kind centraal: het recht op onderwijs, het recht om op te groeien in veiligheid, het recht op creatieve ontwikkeling, het recht om zelf te kiezen wat hij later worden wil, enz.

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. Regie Merna in de spotlight: Mirjam Marks.

In de prijzen
Mensjesrechten werd in 2015 op Cinekid onderscheiden met de Gouden Kinderkast voor beste Nederlandse televisieproductie. Niet alleen de serie zelf, ook afzonderlijke documentaires vielen in de prijzen. Op het Chicago International Children’s Film Festival won Mensjesrechten de juryprijs van de volwassenen en kinderen. Ook werden ze onderscheiden met onder meer de prestigieuze Prix Jeunesse (2016), Unicef Japan Prize (2015), Rockie Award (2015) en de Cinekid Award Juryprijs (2016).

Voor meer informatie kunt u terecht op www.mensjesrechten.nl.

Bron: EO-IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.