ahmetEr zit mij naar aanleiding van de couppoging in Turkije, die ons allen heeft gechoqueerd, iets flink dwars. Wat mij steeds weer verbaast is dat de walgelijke daad tegen Turkije zonder enige terughoudendheid wordt toegerekend aan Fethullah Gülen en de door hem geïnspireerde Hizmet- of Gülen-beweging. Ze worden per definitie als schuldige aangewezen.

Door: Ahmet Kaya

Fethullah Gülen ontving in 2015 de Ghandiprijs voor de vrede en werd in 2013 door TIME magazine uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke mensen op de wereld vanwege het verspreiden van een boodschap van tolerantie. Een boodschap die hem wereldwijd vele duizenden bewonderaars heeft opgeleverd.

Dit geldt alleen in internationale verband, want binnen de Turkse grenzen worden zij sinds enkele maanden officieel gezien als terroristische organisatie. Deze nieuwe stap in de vervolging van de Hizmetbeweging, of ‘heksenjacht’ zoals Erdoğan het letterlijk noemde, leidde internationaal tot veel kritiek. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat de afgelopen 40 jaar Gülen en Hizmet zich actief hebben ingezet voor onderwijs, dialoog, vrede en wat wel niet meer. Ze zijn nooit veroordeeld of bekritiseerd vanwege gebruik, goedkeuring of het aanzetten tot geweld. Tot nu, want sinds de mislukte militaire staatsgreep van gisteren worden zij direct aangewezen als schuldige achter die staatsgreep. En dat is waar de schoen nog meer wringt.

Een oordeel over wie het brein achter de recente aanslag in Nice was liet op zich wachten. Pas dagen later werd helder dat ISIS de aanslag opeiste. Vergelijkbare aanslagen vonden plaats in Turkije, en ook dan werd er in eerste instantie gespeculeerd wie erachter kon zitten (PKK, YPG, IS of…?) en het duurde altijd even voordat de schuldige bekend was. Maar bij de coup werd door de Turkse premier en president direct Gülen en de Hizmet-beweging als schuldige aangewezen. Er werd gezegd: “zie je wel dat zij terroristen zijn?” Op hun beurt accepteren de vermeende schuldigen deze aantijgingen niet. Gülen niet, de Hizmet-beweging in Nederland, België en in de Verenigde Staten ook niet, om maar een paar landen te noemen. Zij verwerpen enigerlei betrokkenheid bij de coup.

Ik ben benieuwd wat de tijd zal leren. Ik ben benieuwd of eenduidig opgehelderd gaat worden wie achter de staatsgreep zat. Ook ben ik benieuwd naar de vervolgstappen die Erdoğan en de zijnen gaan ondernemen. Maar voor mij staat nu al vast: dit zaakje ruikt niet kies.

Ahmet Kaya (1988) werkt bij Platform INS, een stichting die zich inzet voor de kunst van het samenleven. Verder doet hij onderzoek naar meervoudige identiteiten en loyaliteiten bij Turkse Nederlanders.

Al 8 reacties — praat mee.