Over drie decennia leeft 70 procent van de wereldbevolking in een stad. Waar vindt de moderne stedeling rust en hoe vorm je je identiteit in zo’n grote stad? Op donderdagavond 21 juni komen topwetenschappers spreken over de rol van religie in de grote stad: de Staat van God – editie Urban Religion!

Er wordt veel academisch onderzoek gedaan naar religie in al haar facetten, maar wanneer lezen of horen we daarover in het publieke debat? Johannes van den Akker en Suzan Doodeman zijn de organisatoren van de Staat van God. Van den Akker: “In de media komt religie wel naar voren, maar we horen voornamelijk de excessieve verhalen. En niet de verhalen over wat mensen nou bezielt! Het alledaagse, daar wil ik meer over horen.” Suzan Doodeman vult aan: “Je krijgt dan de indruk dat religie helemaal niet meer bestaat. Als ik mensen vertel dat 87 procent van de wereldbevolking religieus is…dat geloven mensen maar moeilijk.”

En daarom is er de Staat van God: het doel is om die twee werelden bij elkaar te brengen. Vorig jaar waren de reacties zo positief dat de tweede editie op 21 juni wel moest volgen.  Doodeman vertelt: “Bezoekers met verschillende (professionele) achtergrond zaten in de zaal. Verpleegkundigen, politieagenten en ambtenaren: mensen die allemaal in hun werktijd met religie in aanraking komen. En aangeven nooit veel onderwijs te hebben gehad over dit onderwerp. Maar wel met vragen zitten!” Van den Akker: “Onze gedachte is: laten we elkaars kennis over religie opvijzelen. En dat op een bijzondere, openbare plek: dit jaar in Pakhuis de Zwijger.”

Verschillende sprekers uit de academische wereld zullen 21 juni in verstaanbare taal ‘religie in de stad’ bespreken. Pooyan Tamimi Arab, de socioloog die onderzoek deed naar die bijzondere Fatih Moskee. Maar ook Yvonne Zonderop, die een boek schreef over de comeback van religie.

Van den Akker vraagt zich af hoe de herwaardering voor religie in de 21 eeuw eruit gaat zien. “Wat is de toekomstvisie van Zonderop? Dat hoop ik volgende week te leren.”.

De organisatoren benadrukken dat De Staat van God geen congres is. “Het is bijna een soort theateravond: ontspannen achterover zitten en dingen leren over religie”, aldus Doodeman.

Wilt u meer weten over intrigerende vragen zoals: welke stedelijke plekken vormen de identiteit van jonge moslims in Newcastle? Hoe vinden ook seculiere mensen betekenis en spiritualiteit in een stedelijke context? Welke rol speelt sociale media in dit alles? Kom dan kijken en luisteren!

Kortingsactie voor bezoekers Nieuw Wij

Bezoekers van Nieuw Wij krijgen maar liefst € 5,- korting op de entreeprijs van € 27,50. Kaartjes bestellen kan via www.urbanreligion.nl en dan de code URBANRELIGIONNIEUWWIJ5 invullen. De korting wordt meteen verrekend.

Donderdag 21 juni, 19.30 uur
Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Voertaal: Engels

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juliejet Bakker

Adviseur

Juliejet Bakker (1994) is religiewetenschapper en deed de master Building Interreligious Relations aan de VU. Culturele en religieuze …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.