Uit dit laatste onderzoek, waarbij ook Nieuw Wij en Republiek Allochtonië betrokken waren, bleek dat in de vier grootste Nederlandse kranten vooral negatief over moslims wordt geschreven. Moslims worden vaak met terreur geassocieerd, zijn ‘de ander’ in een wij/zij frame en het stereotype beeld van de onderdrukte moslima komt regelmatig aan bod.

In een nieuw follow-up onderzoek gaat Balcik met hulp van anderen kijken hoe het is gesteld in de tv-wereld. Wat zijn de vaakst voorkomende onderwerpen als het gaat over ‘de moslims’ en/of de islam? Hoe vaak komen moslims zelf aan het woord? Hoe wordt een item in beeld gebracht? Wat voor illustraties (plaatjes en filmpjes) worden er in welke context gebruikt?

Deze vragen zullen worden beantwoord door over een periode van drie maanden de items over moslims in WNL Goedemorgen Nederland, Een Vandaag, NOS 20.00uur journaal, Nieuwsuur, Op1 en De Nieuwe Maan te analyseren. De bevindingen worden na afloop gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, waar we in gesprek willen we gaan met vertegenwoordigers van de bovengenoemde tv-programma’s.

Deelnemende organisaties

moslimsoptv900

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. Dit is een vredesorganisatie die bestaat uit jonge professionals van diasporagroepen. Ze komen bij elkaar voor dialoog, onderzoek en empowerment. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en door Ewoud Butter op Republiek Allochtonië.

U kunt ons ook volgen op de sociale media accounts van Moslims op TV, die speciaal voor dit ontwerp zijn gestart:

Twitter: https://twitter.com/MoslimsTV
Facebook-pagina: Moslims op TV
Instagram: https://www.instagram.com/moslimsoptv/
Hashtag: #moslimsoptv

Zie ook:
Het onderzoek Moslims in 4 grote Nederlandse kranten

Zelfstandig onderzoeker Ewoud Butter schreef in het kader van het onderzoek Moslims in Nederlandse kranten een aantal artikelen over 30 jaar onderzoek naar de berichtgeving over moslims in de media. Deze artikelen verschenen op Nieuw Wij en Republiek Allochtonië:

Dertig jaar onderzoek naar berichtgeving over moslims in Nederlandse media. Deel 1.
Dertig jaar onderzoek naar berichtgeving over moslims in Nederlandse media. Deel 2
Dertig jaar onderzoek naar berichtgeving over moslims in Nederlandse media. Deel 3

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.