Voorzitter Ida Overdijk heet de aanwezigen welkom in de glazen kas in de binnenplaats van het monumentale Corvershof aan de Nieuwe Herengracht. Dit is de plek waar van oudsher de protestantse diaconie van Amsterdam zetelt en waar veel sociale en verbindende organisaties, werkers en initiatieven hun zetel hebben – en waar ook Nieuw Wij sinds jaar en dag is gevestigd en haar werk ontplooit.

Manuela Kalsky staat in haar feestelijke rede stil bij vijftien jaar Nieuw Wij. “Onze missie is alleen maar urgenter geworden,” zegt ze. In december 2008 begon de beweging tijdens een bijeenkomst in Den Bosch mede mogelijk gemaakt vanuit het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS), waarvan Kalsky jarenlang directeur was. De samenwerking met Greco Idema, die van meet af aan eindredacteur van het online platform was, en dat ruim tien jaar bleef doen, stond mede aan de basis van het succes en de impact van NieuwWij.nl. Ook veel anderen droegen bij aan het succes van de beweging, die zowel online als offline aan de weg timmerde. Meerdere, veelal jonge, redacteuren en camerajournalisten schreven of gingen op pad om te onderzoeken hoe het gesteld was met een ‘nieuw wij’ in Nederland. Dat leverde tientallen video’s op, onder meer eentje met gesprekken tijdens een rondgang op de Albert Cuyp in Amsterdam.

Volgens Kalsky tonen politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland aan dat de missie van Nieuw Wij niets aan betekenis heeft ingeboet en dat betrokkenen daarom met volle vaart verder gaan om religieuze en culturele verschillen te blijven verbinden en vruchtbaar te maken. “Daarbij hebben we steeds meer oog gekregen voor de natuur en het klimaat, dat we als mensen deel uitmaken van dat grotere geheel. En dat ook de aanpak van de klimaatcrisis vraagt om inclusie en verbinding.”

Het trio Orchestre Partout maakt muziek die bij sommigen herkenning oproept en voor anderen juist onbekender klinkt. Muziek die werelden wil verbinden. Nour Wahidi zingt en bespeelt de ud, Quassai Naim bespeelt de cello terwijl Alan Nedhal de percussie doet. Ze spelen niet alleen tussen de toespraken, maar ook op enkele andere momenten.

Halima Özen en Mahesvari Autar vertellen over hun ervaringen bij Nieuw Wij van alweer even geleden. Ieder vanuit hun eigen levensbeschouwing, verbreedden zij bij Nieuw Wij hun blik en legden ze verbindingen. Het heeft hen gevormd en is van fundamentele betekenis geweest voor hun verdere ontwikkeling en loopbaan waarin diversiteit en inclusie kernbegrippen zijn gebleven.

Mohammed TVU

Dan is het de beurt aan Mohammed Benzakour om een column uit te spreken, een overweging eigenlijk, waarmee de schrijver veel mensen weet te raken. Hij was destijds aanwezig bij de oprichtingsbijeenkomst in Den Bosch en ziet dat de wereld er de afgelopen ruim vijftien jaar niet mooier op is geworden. Ook in de persoonlijke sfeer had Benzakour met verlieservaringen te maken. Juist in momenten van pijn en verdriet, ontdekte hij niettemin lichtpuntjes, werd hij verrassend en onverwacht aangeraakt. Om vol te kunnen houden. Juist nu. Om samen met anderen te blijven werken aan het verbinden van verschillen en respect voor elkaar. Lees hier zijn verhaal.

Na weer wat muziek van Orchestre Partout komen Robert Reijns en Chantal Suissa aan het woord over hun ervaringen bij en met Nieuw Wij. Reijns probeerde, zo vertelt hij, als redacteur te zoeken naar situaties waarin het schuurt tussen mensen, bijvoorbeeld moslims en christenen, om van daaruit toch ook de dialoog in gang te zetten. Later viel hem als docent in het voortgezet onderwijs op hoe vaak collega’s werken met artikelen of video’s die zijn gepubliceerd door Nieuw Wij.

Suissa vertelt onder meer hoe ze vanuit haar Joodse achtergrond bijdroeg, en ook wil bijdragen, aan de missie van Nieuw Wij en dat dit werk er toe bijdroeg dat deuren open gingen, bijvoorbeeld wat betreft haar rol als jurylid van de Pax Vredesduif, de jaarlijkse prijs van vredesorganisatie Pax. Ook stond ze stil bij een conferentie in het Witte Huis in Washington DC die ze bezocht met Manuela Kalsky, in de Obama-jaren, waar verbinders van over de hele wereld samenkwamen en elkaar inspireerden.

Voorzitter Ida Overdijk sluit het officiële gedeelte af en roept iedereen die dat nog niet is om Vriend (v/x/m) te worden van Nieuw Wij. “En als je al Vriend bent, vertel het verhaal dan door en maak andere mensen Vriend van Nieuw Wij. Samen vormen we een groeiende beweging.”

Dan volgt buiten een groepsfoto (zie onder) en een borrel waarin veel mensen met elkaar kennismaken of elkaar juist na jaren weer ontmoeten. Hoe dan ook: de verbindingen worden gelegd om later en verderop nóg meer verbindingen te kunnen maken. De missie van Nieuw Wij is nog lang niet ten einde.

Bordesscène 4

Lees ook

Mohammed CU

Het lied van de winterkoning

Een vertelling door Mohammed Benzakour bij het vieren van 15 jaar Nieuw Wij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.