De Soto Ajam van Titi Waber

Marieke ging onlangs op bezoek bij Titi Waber. Titi is opgegroeid in Surabaya en op haar 21ste is ze naar Nederland gekomen. Ze is assistent editor van de website Alquranalkitab.net van de IKON en vindt het heerlijk om te koken. Onlangs heeft ze de koksopleiding succesvol afgerond.

Titi verkleind
Beeld door: Titi Waber / RV

Marieke: “Waarom heb je gekozen voor de Soto Ajam?”
Titi: “De soto is een bekend gerecht en toch wilde ik het graag nog even onder de aandacht brengen in deze rubriek. Het is een deel van mijzelf. De smaak en geur brengen mij terug naar mijn jeugdherinneringen in Surabaya. Het ligt aan de oostelijke kant van Java en is een grote gezellige stad. Het is een belangrijke havenstad. Het meeste wat ik mis van de stad is het heerlijke klimaat en de zalige snacks die je overal kunt kopen. Je kunt er echt heerlijk eten. Zoet en zout door elkaar. Diep in mijn hart hoop ik ooit weer in deze bruisende stad te gaan wonen.”
Marieke: “Wat zijn jouw plannen met jouw passie in de keuken voor de aankomende periode?”
Titi: “Ik blijf graag voor anderen koken. Het gezellig eten en in gesprek gaan met elkaar aan tafel geeft mij veel voldoening. Volgend jaar ga ik terug om een grote reis te maken door Oost Java. Het lijkt mij leuk om door de steden en dorpen te trekken en net die gerechtjes te ontdekken die niet zo bekend zijn. Ik ben van plan in gesprek te gaan met de bewoners en hun keuken te gaan ontdekken. Het culinaire reisverslag met foto’s zou ik graag willen uitgeven in een mooi boek.”

cadeau
Beeld door: Titi Waber / RV

Marieke: “Welk gedeelte in de Koran heeft jouw hart geraakt?”
Titi: “Het verhaal van Ibrahim raakt mij enorm. Ibrahim was nog jong. De inwoners van het dorp verafgoodden beelden. Hoe rijker de mensen waren, des te groter was hun afgod. De vader van Ibrahim was in die tijd de bewaker van Ka’aba (huis van God). De inwoners zetten hun afgod rondom de Ka’aba. Op een dag was er een groot feest en Ibrahim ging daar niet naar toe. Hij greep de bijl en sloeg de beelden kapot, behalve één grote afgod. Hij hing de bijl om zijn nek. Na het feest keerden de inwoners terug en vroegen zij zich af wie hun goden kapot had gemaakt. Ibrahim wees naar de grootste afgod met de bijl om de nek en gaf het beeld de schuld. De inwoners begonnen te lachen en vonden het belachelijk hoe Ibrahim een beeld de schuld kon geven. Een beeld dat niet eens kan praten! Ibrahim gaf hun als antwoord hoe naïef het is te geloven in een beeld dat inderdaad niet eens kan spreken. Dit verhaal dwingt je tot nadenken. Dat leer ik ook mijn eigen zoon. Mensen geven zichzelf weinig ruimte om te reflecteren. Het is makkelijker te imiteren dan zelf de Koran te lezen en op onderzoek uit te gaan. Uit gemakzucht of angst volgen ze andere mensen. Mijn geloof is juist versterkt doordat ik met verschillende mensen omga. We hebben dan soms best wel pittige gesprekken met elkaar, maar dat is niet erg. Je mag van mening of geloof verschillen. Het versterkt mijn geloof meer en ik zie de rijkdom ervan in hoe ik met anderen omga. De meeste islamieten lezen te weinig en baseren hun geloof op basis van andermans verhalen. Dat vind ik jammer, terwijl de Koran in vele talen vertaald is. De eerste soera van de Koran is het lezen. Als je veel leest en je verdiept in de kennis kun je daar in verder groeien.”

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 95
Beeld door: Titi Waber/ RV

De Soto van Titi Waber

Benodigdheden: 500 gr. kipfilet, 1 st sereh, 3 cm laos, 2 st salam blad, 2 st citroen blad, 2 el koenjit (kurkuma), 2 teentjes knoflook, 1 grote ui, 1 blok kip/groenten bouillon, 1 lt water, zout en peper, 2 tl olie.

Bereidingswijze: Kook de kip met sereh, laos, salam en citroenblad in het water. Voeg de bouillon erbij. Snijd knoflook en ui fijn en bak in olie tot goud bruin. Maal ze daarna fijn. Wanneer de kip al gaar is doe de gemalen kruiden en koenjit erin. Voeg zout en peper toe. Haal de kipfilet eruit en bak het in olie. Zet het apart en snij het in kleine stukjes. Nu is de soep klaar.

Serveren: met witte rijst, tauge, so-un, gebakken aardappelen, gekookt ei, gesneden selderij, gebakken uitjes, een stukje citroen, zoete ketjap en sambal.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Marieke Lucas

Redacteur / Acteur

Oprichter van Godswatch, redacteur bij Resto VanHarte en bij het radioprogramma #AskIngemar. Actrice bij het ZID Theater
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.