Gerry van der List schreef in Elsevier een recensie over het boek 25 Eeuwen Theologie, onder redactie van Marcel Poorthuis en Laurens ten Cate. Het zal zijn bedoeling wel niet zijn, maar Van der List heeft een speciaal talent om mij aan het lachen te maken met zijn belegen en nogal saaie opvattingen over theologie.
Binnenperspectief
Wetenschappers moeten objectief zijn, en dat zijn theologen niet. Net als ieder hebben wij het recht politieke opvattingen te verkondigen, maar doen we dat als theoloog, als wetenschapper, dan is dat misbruik. Het kwam mij al eerder op de beschuldiging van misbruik te staan, namelijk voor linksig activisme. Ook over 25 Eeuwen Theologie is Van der List niet te spreken. Ten Kate en Poorthuis spreken namelijk van een ‘binnenperspectief’, en dat bevalt Van der List totaal niet.
Wat vind ik dan van dit door Van der List gewraakte boek? Het is op de eerste plaats een mooi boek, waarin Philo van Alexandrie, Dorothee Solle en Sayyid Qutb zij aan zij staan. Waarvoor mijn grote dank. Jodendom en Islam horen beide bij de Europese geschiedenis – op een specifieke manier. Europa zag zichzelf als christelijk en zowel joden als moslims waren buitenstaanders.
Ik ben blij dat dit boek niet meegaat in de constructie van Europa als joods-christelijk, en de uitsluiting van moslims die daar vaak bij hoort. Ik vrees alleen dat het boek onvoldoende aan de orde laat komen op welke vooroordelen die uitsluiting gebaseerd was, en dat heeft nieuwe uitsluiting tot gevolg.
'Achsenzeit'
Niet alleen joodse en islamitische denkers doen mee: onder de theologen in dit boek is ook bijvoorbeeld Aristoteles. Poorthuis en Ten Cate gebruiken de zogenaamde ‘Achsenzeit’ om die keuzen te verantwoorden. Die axiale wending, of spiltijd, duidt op de ‘wending naar de zelfemancipatie van de mens’. Die zou zich zo ongeveer 800 tot 200 voor onze jaartelling hebben voorgedaan en bracht een revolutie teweeg in het denken over levensbeschouwing. In die periode kwam bijvoorbeeld het boeddhisme op in India, het zoroastrisme in Perzië en wat wordt genoemd de profetische revolutie in het oude Israël.
Ook de theologie begint in dit tijdsgewricht, lees ik in de inleiding, want mensen gaan reflecteren op goden. De mens leert abstract en analytisch denken, in plaats van mythologisch en verhalend. Het is de overgang van polytheïsme naar monotheïsme, een wending naar ethiek, en een ‘individualisering van religie’, volgens de inleiding. Daarom beperkt dit boek zich tot de monotheïstische tradities die Europa hebben gevormd, ook al ontstonden ze elders: jodendom, christendom en Islam.

Op dat punt krab ik me achter de oren. De term ‘Achsenzeit’ is afkomstig van de Duitse filosoof Karl Jaspers. Na de Tweede Wereldoorlog, die zijn joodse vrouw maar ternauwernood had overleefd, wilde Jaspers zich bevrijden uit het benauwende denkkader van Europese superioriteit. Jaspers wilde afrekenen met het Hegeliaanse perspectief op geschiedenis als ontwikkeling van de geest, die culmineert in het Duitse Protestantisme, en in feite in Hegel zelf. Die ontwikkeling dacht Hegel hiërarchisch: de geest verwerkelijkt zich steeds meer. De Tweede Wereldoorlog had laten zien wat een giftige voedingsbodem dat denken was.
Als tegengif kwam Jaspers op de proppen met de axiale tijd: een periode dus waarin zich allerlei doorbraken voordeden. Niet in Europa, maar juist daarbuiten. De ‘Achsenzeit’ doorbrak het Westerse triomfalisme van Hegel, en diens hiërarchie tussen de ‘Grote Beschavingen’. Voor Jaspers zijn de tradities die ontstonden in de spiltijd verschillend en gelijk. Alleen: Jaspers hield wel vast aan het onderscheid tussen historie en pre-historie, tussen een irrationele voortijd en de intocht van de ratio. Daar zit het probleem: de rede, de ethiek, het individuen, het monotheïsme doen hun intrede. Toevallig precies die zaken waarop Europa zich laat voorstaan. Daarvoor heerste het conserveren, de mythen, en het polytheïsme dat stilstand is.
Schijnoplossing
Eurocentristisch denken leert dat Europa de bakermat is van de rede, van analytisch en abstract denken, de mogelijkheid een individu te zijn, en verworvenheden als democratie en vrijheid.
Het terugplaatsen van de dingen waarop wij in Europa ons beroemen in een verder verleden is een schijnoplossing. Het lijkt onverdacht, maar het resultaat blijft hetzelfde: doe als ons en wees als wij, en niet irrationeel zoals meer primitieve mensen die er godbetert meer dan een god op na houden. Eurocentrisme doorbreken kan alleen na een dieper gravende analyse van wat Eurocentrisme is. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je de ene uitsluiting probeert op te lossen, en een andere vorm reproduceert. En ik vrees dat dat is wat in dit boek gebeurt.
Het ideaal van een rationeel, individueel monotheïsme blijft overeind, en de gewelddadige geschiedenis die daarbij hoort blijft buiten beeld.
De ‘religiekritiek’ die het Europese christendom tot norm stelde, maakte alle andere vormen van levensbeschouwing minderwaardig. In dit boek worden jodendom en islam min of meer gerehabiliteerd, maar zonder op die geschiedenis te wijzen.
Zo blijft het ideaal van rationeel, individueel monotheïsme overeind, en de gewelddadige geschiedenis die daarbij hoort blijft buiten beeld. Voor Hegel waren jodendom en islam minderwaardige, ‘oriëntaalse’ religies – hij zag de islam als een late mutatie van het jodendom. Het ‘ware’, ‘pure’ Westerse christendom moest van de oriëntaalse, irrationele elementen gezuiverd worden. Hegel droeg bij aan de ‘wetenschappelijke’ uitwerking van al aanwezig raciaal denken. In de Europese geschiedenis van uitsluiting horen de racialisering van joden, moslims, zwarten en ‘natives’ bij elkaar.
Gevaar
Ik vind het gevaarlijk godsdienst, of een bepaalde vorm ervan, te idealiseren. Het concept van de axiale tijd vertelt een te mooi, te glad en ideologisch verhaal over de ontwikkeling van denken over god en goden. Er wordt een hele hoop onder een noemer gebracht, met te weinig data om het te staven – daar heeft Van der List een punt.
Ik snap dat in de inleiding van een boek, met deze titel en omvang, een kader nodig is voor de diverse bijdragen. Ik denk alleen dat er veel effectievere manieren te zijn om de illusie van Eurocentrisme te doorbreken. Het is me veel te schematisch, en dan mis je iets: het conflict, de meningen die over en door elkaar heen lopen, hoe godsdienst betekenisgeving is temidden van het chaotische en weerbarstige leven. Er rijst een iets te keurige bijbel op die afgerekend heeft met mythen. Hooguit zijn er nog wat resten van oerverhalen uit de omringende culturen.
De bijbelse boeken worden ‘stukjes theologie’, Mozes wordt theoloog en denker. Ik vind een figuur als Mozes veel interessanter als amalgaam van verschillende, conflicterende tradities en stemmen. Die ideologische benadering van godsdienst zie ik her en der terug in het boek. Wat in de bijdragen aan dit boek niet zo sterk aan de orde komt zijn de factoren strijd en macht. En dat vind ik nou juist interessant. Ik snap dat dit boek niet over mijn liefhebberijen gaat, maar ik zou willen zeggen dat het iets is dat in de theologie in zijn algemeenheid te vaak over het hoofd wordt gezien. In de bijdrage over Ezra lees ik bijvoorbeeld dat de ballingschap ‘existentiële vragen’ oplevert.
Van de politieke en economische spanningen tussen terugkerende ballingen en achterblijvers in het land zie ik niets terug. De evangelist Mattheus is ‘ethisch’ ingesteld, lees ik, maar politieke en maatschappelijke aspecten komen niet ter sprake.

Nepwetenschap
‘Nepwetenschap theologie hoort niet thuis op de universiteit.’ Dat is Van der List weer. Ik denk juist dat de universiteit veel behoefte heeft aan wetenschappen die kritisch durven te kijken naar de bijdrage van wetenschap aan ons perspectief op de wereld.
Er zijn effectievere en dieper gravende strategieën nodig om Eurocentrisme te doorbreken. Gelukkig zijn die er ook: deze week is bijvoorbeeld Ella Shohat te gast in Nederland. Shohat is een Amerikaans-joodse denker wiens wortels in Bagdad liggen. Zij verbindt de ‘Reconquista’ van Islamitisch Spanje (1492) – en de gedwongen bekeringen, het geweld, en de verdrijving van joden en moslims na de ‘Reconquista’ van Islamitisch Spanje – met de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus. Columbus reis werd bijvoorbeeld deels gefinancierd met in beslag genomen geld van Spaanse joden. Ook in de koloniën zagen de Europese christenen zichzelf als superieure brengers van beschaving.
Waar ik behoefte aan heb, is een Westerse, Europese theologie en religiewetenschap die bereid is zich rekenschap te geven van eigen blinde vlekken, van bijdragen aan racistisch, koloniaal en Eurocentrisch denken. De manieren waarop Westerse theologie heeft bijgedragen aan het tot norm verheffen van een bepaalde vorm van levensbeschouwing, tot uitsluiting, ontmenselijking en geweld.
Boekgegevens:
Larens ten Kate & Marcel Poorthuis (redactie), 25 Eeuwen Theologie.
Uitgeverij Boom Filosofie, Amsterdam 2017.
ISBN 9789461059307, 740 bladzijden.
Lees het interview met een van de auteurs van het boek, Marcel Poorthuis, over 25 Eeuwen Theologie: “De hoop is de meest vergeten en meest fundamentele dynamiek van religie”
‘Theologie’ betekent letterlijk ‘de logica van god’, lijkt mij. En dat alleen al is een contradictio in terminis .
Maar goed, ik ben geen theoloog (en geen christen); ik had al na dr bespreking van Taede Smedes van dit boek besloten het niet te kopen.
Terecht relativeert Stegeman het concept ‘Achsenzeit’ van Jaspers EN het gebruik dat de auteurs er van zeggen te maken. Er wordt een soort homogeniteit mee gesuggereerd van wetenschappers die niet tegen een in werkelijkheid chaotische evolutie kunnen. Bovendien komt een deel van die Achsenzeit- religies, boeddhisme, niet aan de orde omdat het pas in de laatste eeuw Europa heeft bereikt.
Ik denk dat het boek niet alleen Eurocentrisch is maar ook ’theocentrisch’. Pas als we daar van af komen, komen we verder.
Net zoals astrologie de logica van de sterren is Joop, zoiets dus.
Persoonlijk vind ik theologie ook een rotwoord om de eenvoudige reden dat het een mens niet gegeven is om God te kennen en ten tweede dat in Zijn naam aardig wat bloed gevloeid heeft, nogal wat culturen met de grond gelijk gemaakt. Hier komt bij dat theologen toch de neiging hebben hun godsbeeld als de beste en allerhoogste te beschouwen wat onder meer tot uiting komt dat menig godsdienstige stroming weigert afstand te nemen van zending en missionering met als, in mijn ogen, volkomen belachelijk argument dat de bekeerling behouden blijft, of wordt en zelfs wel eens een beter mens zou kunnen worden. Ik heb niets erop tegen dat mensen zich willen bekeren, maar mensen trachten te bekeren tot het ware geloof is voor mij persoonlijk gewoon weerzinwekkend. Wanneer theologen gaan inzien dat theologie geen theologie is omdat het de mens niet gegeven is om God te kennen, wel beelden van God, maar dat is echt heel iets anders, kunnen zij zich op de concrete wereld gaan richten, want dat is toch de taak van religie. Vanuit de religie werken aan een wereld te werken waar het goed wonen is voor al wat leeft. Het zou een zegen zijn wanneer godsdiensten zich gezamenlijk zouden inzetten voor een leefbare wereld voor al wat leeft. Dat zou met zich meebrengen dat we elkaar leren respecteren en er geen reden is om elkaar aan te vallen, trachten te bekeren, enz. maar juist om vriendschappen te sluiten en er gezamenlijk tegen aan te gaan. Theologen, leraren, religieuze leiders van allerlei godsdienstige stromingen zouden gezamenlijk het voortouw dienen te nemen.
@Janneke en redactie: (1492) staat 3 regels te vroeg, het hoort uiteraard achter de ontdekking van Amerika te staan. De reconquista begon al in 1100, in het prinsdom Asturie.
Bekeren heeft natuurlijk, naast doop, kerkgang en ander godsbeeld bijbrengen, ook een aspect van invloedssfeer van de eigen cultuur, economie en beschaving uitbreiden. Zendelingen en missionarissen waren in heel Amerika de eersten die de indianen schoolden en vormden, zelf meegemaakt in de bush van Peru ” Ze begrijpen niet dat als je een buitenkansje bij de jacht hebt, je niet het hele beest moet delen met de gemeenschap, maar deels moet verkopen om er wat geld mee te verdienen”. Daar ga je dan weer natuurlijk, duidelijke taal.
Voorgaande = reactie op Binjamin, want Janneke zegt al iets soortgelijks.
Laten we wel zijn waar zijn de Indianen ook weer gebleven en gingen ook niet slavenhandel en bekeren hand in hand? Hoe zit het ook al weer met de Aborginals? Hoeveel beschavingen zijn er met de grond gelijk gemaakt? Dat ”uitbreiden” is ook maar net hoe je het bekijkt.
Dat was wel het idee Binjamin, en 1000en zendelingen en paters en zusters hebben er hun levens voor ingezet, scholing, taalstudies, etnografie, ziekenhuis, weeshuis, ambachtscholen, kerkdiensten. De ene keer liep het beter af dan de andere (bv door ziektes die ze meebrachten).
Dirk, dat stukje tekst van je tussen aanhalingstekens, daar zit die vervloekte kapitalistische mentaliteit in! Dat snappen die godvruchtige lieden dus niet!.
Die natuurvolkeren deden van nature, wat Jezus van ons vraagt: Samen delen!!!
Datzelfde, daarover maakte ik me zo kwaad bij de houding van de Scandinavische naties die belasting eisten van de Sami, terwijl die het begrip “bezit” niet kenden.
Inderdaad Dirk duizenden mensen hebben zich ingezet met de beste bedoelingen en over die mensen heb ik het niet. Die mensen valt ook niets te verwijten. Staan blijft natuurlijk wel dat missionering en handel nogal eens hand in hand gingen en dat bijvoorbeeld het voor Nederland bepaald geen windeieren heeft gelegd. Het systeem was simpel van hogerhand. De mensen moesten de blijde boodschap gebracht worden en er moest goed aan verdiend worden.
Nederland is geen goed voorbeeld Binjamin, want dat werd bijvoorbeeld in Japan als enige door de keizer toegelaten (op eilandje Decima, voor de handel) omdat ze niet, net als de Portugezen, daar probeerden te bekeren, ook in Java zijn ze steeds zeer omzichtig omgegaan met het adatrecht en geloof van de inheemsen (mengeling van islam en polytheisme), dat neemt niet weg dat het systeem politiek wel koloniaal was, maar dat was iedereen toen, wij in het groot, zij in het klein (lees Max Havelaar). Het is onzin om dat koloniaal steeds op te werpen als de mea culpa, mea maxima culpa.
Adatrecht en Piet Hein gingen niet echt goed samen. Ik werp het wel op omdat het koloniale denken nog steeds volop aanwezig is en wij wel degelijk in het Westen volop van profiteren. Moderne slavernij heerst volop en ook de theologie van vandaag veroordeelt de slavenhandel zeker niet expliciet. Dat deed zij niet, dat doet zij niet. Ook de theologie is doordrenkt van het (kerk)politiek haalbare. Vrede boven alles en daar mag iedereen en alles aan opgeofferd worden.
Piet Hein zat in de West Binjamin, dat adat in de Oost, Hein is daar nooit geweest. Slavernij was er vooral in de West, vanwege de plantages daar (in de Oost lag dat anders, daar had je het Cultuurstelsel). Lees Ella Neslo (Surinaamse) er op na. Ze heeft eens nagegaan hoe dat zat daar in de West. Wat bleek? Vele slaven waren in bezit van vrijgekochte slaven zelf, daarmee ondergraaft ze natuurlijk het hele makkelijke idee dat de blanke man er alleen schuldig aan was. Dat zal haar niet in dank afgenomen worden door de andere Surinamers (Sylvana en zo).
Dirk, hier ga ik dan flink de fout in. Een en ander neemt niet weg dat er geld verdient moest worden en het gewone werkvolk voor de machtige rijkaards de rotzooi mochten opknappen. Dat was zo en is nog steeds zo. Nee, de blanke man alleen is niet schuldig, maar had wel de macht in handen. Waar het mij omgaat en ik herhaal:: dat er nog steeds slavenhandel is en dat wij er goed van profiteren en dat de theologie zowel toen als nu slavenhandel niet expliciet veroordeelt en de slavendrijvers ter verantwoording roepen.
Integendeel wij vieren zelfs dat de slavenhandel is afgeschaft, over geschiedvervalsing gesproken. De slavenhandel werd afgeschaft in Suriname en de Antillen en wiert nog telig. En laten we nu niet doen alsof dat niet zo is en wij schone handen hebben.
Dat slavernij afgeschaft is, kwam door religieuze abolitionanists, hernnhueters en andere religieus geinspireerden Binjamin, en was geinspireerd op de bijbel dat alle mensen gelijk waren en met onsterfelijke ziel begiftigd, ik vraag me af of er zonder die religie ooit wel een einde aan gekomen zou zijn (want het is erg voordelig, kijk naar de kinderslavernij die voortduurt in de cacaoteelt, voor onze goedkope chocoladerepen, daarover hebben we nu niets meer te zeggen, dat is nu aan de Afrikaanse landen zelf).
Dat klopt, maar je weet net zo goed dat de stromingen binnen het christendom nogal verdeeld waren. Hoe lang heeft de strijd niet geduurd dat erkend werd dat mensen met een bruine en zwarte huidskleur net mensen waren. Dat volgens het christendom alle mensen gelijk waren, neem ik dan ook graag met een korreltje zout. Je gaat me niet uitleggen dat de slavenopstanden tot stand kwamen doordat christelijke slavendrijvers het voortouw namen. Religie heeft de enerzijds de slavenhandel toegestaan en anderzijds bestreden, over schizofreen theologie bedrijven gesproken en dat gaat tegenwoordig nog steeds door. Het gedoe met de roze vieringen. Enerzijds zijn homo relaties zondig en door himself persoonlijk verboden en anderzijdsizijn homorelaties gezond en heeft hij bepaald om deze relaties te zegenen. Met de moderne slavernij idem dito. Over dat chocoladegedoe klopt je redenering slechts gedeeltelijk. Wij willen toch graag goedkoop chocolade. Wij willen graag veel en goedkoop, dus we spelen wel degelijk ook een rol in het chocoladegebeuren en andere zaken zoals kleding, enz. Het is inderdaad niet nodig om
om alles naar ons toe te trekken, maar om nu Pontius Pilatiusje te spelen lijkt mij ook niet echt nodig.
Zo redeneerde ik als student ook steeds Binjamin, van het slechte in de mens uitgaan (en daar zijn talloze voorbeelden van te vinden). Tot ik zag (ook in buitenland vooral) dat het niet zo marxistisch lag. En idd afschaffing van slavernij is niet ingezet door de plantagehouders zelf (ze zouden wel gek zijn, en direct failliet gaan), maar door engelse en duitse filantropen en abolitionists, vaak maar niet altijd religieus geinspireerd. Slavenopstanden kun je vergelijken met stakingen en muiterij, dat zal doorgaan tot het einde der tijde, en heeft in Haïti alleen maar doffe ellende gebracht. Geinspireerd trouwens door het liberte egalite en fraternite van de franse revolutie.
Ik ga niet uit van het slechte in de mens. Het is een kwestie van goed en slecht. Waar het wel om gaat is dat, en het onderwerp is toch theologie, dat wij graag de mond vol hebben over recht, gerechtigheid, rechtvaardigheid; op komen voor de zwaksten en nog meer van dat moois. Daar mogen wij (zij die zeggen in God te geloven en zich dus inzetten voor recht, gerechtigheid en rechtvaardigheid) op aangesproken worden. Het joodse denken gaat er niet vanuit dat wij elkaar mogen aanspreken wat wij geloven (dat is tussen de mens en God en daar staat verder iedereen buiten) maar juist op onze daden. Het gaat om ons moreel handelen en wel binnen de mogelijkheden die ieder van ons heeft. Mensen economisch uitbuiten is zowel binnen het jodendom als christendom moreel verwerpelijk. Dat dit heeft plaats gevonden hoeven we ons niet te verwijten. Het brengt wel de opdracht met zich mee naar best vermogen in te zetten om de moderne slavernij op te heffen.