Wies-Houweling

Demonstratie

Soms weet ik ook niet precies waar ik moet beginnen of waar de oplossing ligt, alleen een duidelijk ‘dit niet’. Een demonstratie is geen ultieme wanhoopspoging, maar het laat zien waar je staat. Het versterkt hoop en het roept alle krachten op, in jezelf en in anderen. Niet blijven somberen in je eentje, met elkaar kunnen we wat.

De dag na de inauguratie van Donald Trump, op 21 januari, liep ik mee in de vrouwendemonstratie. Toen ik een foto van deze demonstratie op Facebook en Twitter zette, antwoordde iemand ‘deugpuntjes weer gehaald?’ Ik was verbijsterd. En schreef terug: ‘nee, bidden met de voeten.’ Je wilt ergens bij zijn, iets doen. @dehardewaarheit, zo heette de Twitteraar, denkt in deugpuntjes! Cynisme ten top. Misschien krijgt hij gelijk, maar voorlopig nog niet.

Foto: Vrijzinnigen.nl
Foto: Vrijzinnigen.nl

Deugpuntjes
Wat zijn deugpuntjes eigenlijk? Als je googled krijg je deugpietjes en die deugen helemaal niet. Deugpuntjes zijn misschien de stickers die mijn neefjes en nichtjes vroeger kregen als ze een werkje hadden gemaakt voor hun ouders. Zo werkt het niet meer, misschien kon je er vroeger mee in de hemel komen, nu niet meer. Er is een nieuwe generatie mensen, die de handen uit de mouwen steekt.

Er liepen in deze demonstratie veel jonge mensen mee met een creatieve boosheid. Ze hadden prachtige spreuken en droegen roze mutsjes. Het was goed er bij te zijn. Lopen is waarschijnlijk eenvoudiger dan schrijven, dat geef ik toe. Al lopend voel ik mij betrokken bij een tegenbeweging, meer dan als ik thuis blijf zitten.

Dromen
We dromen weer, we moeten wel, onze creativiteit en energie zijn wakker geschud. Blijkbaar hadden we de inauguratie van Trump nodig om in beweging te komen. Ook ik was ingedommeld. Er staat voor jonge mensen heel veel op het spel. We weten nu veel duidelijker hoe een betere wereld er uit kan zien.
Als je de straat op gaat, is dat niet het einde van een actie, maar een begin. Deze protesten zijn het begin. Geen deugpuntjes maar dromen delen, met humor, een eindje met elkaar oplopen, een beetje bidden met de voeten.
Word wakker, we moeten de wereld redden!

Wies Houweling is algemeen secretaris van Vrijzinnigen Nederland.

Wies Houweling

Wies Houweling

Algemeen secretaris Vrijzinnigen Nederland

Wies Houweling is Algemeen secretaris van Vrijzinnigen Nederland. Daarnaast is zij bestuurslid bij De Linker Wang sinds 2015. Sinds eind …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.