Het beledigen van religieuze mensen wordt steeds normaler, zo lijkt het althans. Wie op websites als Geenstijl, Nujij en Fok kijkt, zal dit alleen maar kunnen bevestigen. Jezus, Mohammed, islam en de kerk… het is allemaal achterhaald en te belachelijk voor woorden en dus mag er flink beledigd worden. Wordt het niet tijd dat hier iets tegen gebeurt? En zo ja, wat dan precies? Is er wel een oplossing voor dit probleem?

Publicist Alexander von Schmid heeft wellicht een antwoord op deze vraag. In Trouw schrijft Von Schmid: "Het probleem is te ondervangen door een waarschuwingssysteem dat enigszins lijkt op de Kijkwijzer. Van iedereen die de spot wil drijven met Jezus, Mohammed, Boeddha of een andere religieuze grootheid, kan worden geëist dat hij zijn film of tekst voorziet van een waarschuwingstekst". Hierbij kan worden gedacht aan: ‘De inhoud van deze tekst is mogelijk schokkend of beledigend voor moslims. Wilt u verder gaan? Ja of nee?’. 

Dit systeem zou heel goed een Kwetswijzer genoemd kunnen worden. Von Schmid beseft dat er plekken zijn waar de Kwetswijzer niet zal werken. Denk maar eens aan bushokjes en de reclameposters die daar vaak te vinden zijn. Wat hem betreft wordt het dan ook verboden om daarop te beledigen: "Er zijn genoeg andere media waarin men zijn beledigingen kwijt kan". 

Bron: Trouw

Nog geen reactie — begin het gesprek.