Waarom doet u mee met de Keti koti dialoog-estafette?

Omdat ik het een mooie gelegenheid vind om bij de gevolgen van slavernij stil te staan. Ik vind het mooi om met een witte gesprekspartner drie kwartier lang te praten over keti koti-gerelateerde onderwerpen. Ik hoop dat we elkaar nieuwe invalshoeken en nieuwe nuances kunnen bieden. Ik denk dat goed samenleven valt of staat met open staan en belangstelling hebben voor elkaars verhaal.

Hoe vindt u dat we omgaan met ons slavernijverleden?

Niet goed. Het slavernijverleden is iets van ons samen, maar op school wordt alleen de Nederlandse kant van deze geschiedenis belicht. Zelfs mensen die afstammen van slaven horen alleen het witte verhaal.

Wanneer je als Antilliaan of Surinamer iets wilt weten over je geschiedenis, dan stuit je onmiddelijk op de slavernij. Het volgende grote onderwerp dat zich aandient is Afrika. Maar van Afrika weet je vaak maar weinig. Je kent de stereotyperingen zoals hongersnood, burgeroorlogen en ziekte.
Voor zwarte mensen is het zo belangrijk dat ze het echte verhaal van Afrika horen. De historie van Afrika zit vol rijkdom. Het heeft wel  degelijk  bloeiende en hoogstaande beschavingen gekend, en er was een mooie vorm van democratie. Dat is een verhaal waaruit je kracht kunt putten. Maar dat verhaal komt alleen op je pad als je ernaar zoekt.

Wat moet er gebeuren om ook in dit verband te komen tot een ‘nieuw wij’ in Nederland?

Ik denk we allemaal bereid moeten zijn om onze geest af te speuren naar onze verborgen vooroordelen. De slavernij en het kolonialisme hebben ervoor gezorgd dat we in een wereld vol vooroordelen leven. Witte mensen hebben, soms onbewust, nog steeds allerlei vooroordelen over zwarte mensen. Maar diezelfde denkbeelden zijn ons zwarte mensen ook bijgebracht. We kijken met diezelfde vooroordelen naar onszelf en elkaar.

Mijn droom voor de multiculturele wereld is dat iedereen de uitdaging aangaat om die onbewuste vooroordelen in zichzelf zoeken en ze eruit te gooien. In mijn gedroomde samenleving helpen we elkaar daarbij, en in plaats van boos en gekwetst, reageren we blij en dankbaar.

Mariska-Jansen

Mariska Jansen

Filosoof / Journalist

Mariska Jansen is journalist en redacteur. Zij schrijft over filosofie, recht, multiculturele samenleving en feminisme.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.