Wie slaat niet de angst om het hart bij het aanschouwen van zijn kleinkinderen? Vernietigingsdrang van wereldleiders. De grote gevolgen van de klimaatcrisis. Pandemieën. Alleen maar toenemende agressie… Hmm… zo is het wel genoeg, Jansen, want: Deus semper maior est. God is altijd groter. En ik besloot er een preek over te schrijven, waar ik veel dankbare reacties op heb gekregen. Reacties in de orde van: Now we’re talking! Ik geef hieronder enkele fragmenten weer, bewerkt en aangepast als column. Als hart onder de riem. Wat we allemaal nodig hebben.

God is groter, zoals mijn lezeres aangaf in haar reactie. Dat is de eigenlijke betekenis van Alahu Akbar: God is groter. Bedoeld wordt: God is altijd groter. Groter dan wat ook. Het is opmerkelijk dat in de mystieke, christelijke traditie – met name door Ignatius – diezelfde uitdrukking werd gebruikt: Deus semper maior est. God is altijd groter.

Je kunt het zien als een soort oefening, een mantra, die je telkens voor je uit fluistert: God is altijd groter. Ik denk dat ook het ‘Alahu Akbar’ zo bedoeld is, als mantra, en niet als uitroep bij een terroristische aanslag!

De oudere lezers kennen vast nog die oude reclameleus: C&A is toch voordeliger. De kracht van dat zinnetje is dat het altijd wint! Je kunt zeggen: B&D is ook heel voordelig. Ja, zal best, maar: C&A is toch voordeliger! F&G is het voordeligst… mooi, maar: C&A is toch voordeliger. Het is ook de kracht van deze mantra: God is altijd groter.

De macht van Poetin is groot, zeker, maar: God is altijd groter.
Je torst aan een groot verdriet en je hebt grote zorgen.
Klopt, maar: God is altijd groter – Deus semper maior est.
De klimaatproblemen zijn immens, reusachtig – wie zal dat ontkennen?
Maar: God is altijd groter.
Zeg het zacht voor je uit als het lijden je misschien te veel wordt en de druk te groot: Hellup! Ik trek het niet meer – wees niet bang: God is altijd groter.
Ziekte en dood zijn groot aanwezig in het leven, maar: Deus semper maior est.
Laat het door je heen zingen.

Natura semper maior

God is het altijd uitdijende universum. Kijk naar de sterrenhemel en weet wat ik bedoel. God is altijd groter, ja, en tegelijk zó kwetsbaar. Zie aan de klimaatcrisis hoezeer dat machtige universum te beschadigen is. Hoe teer het is, glorie en kwetsbaarheid ineen. We vervreemden met z’n allen van die glorie en die kwetsbaarheid. Zo las ik onlangs dat op sommige plaatsen in ons helverlichte landje nooit meer een sterrenhemel te zien is. Hele generaties lijken op te groeien zonder verwondering.

Maar toch: God/Natuur is altijd groter. De natuur zal zich altijd weer herstellen en een nieuw evenwicht vinden. En we zien om ons heen dat er – juist in stedelijke gebieden – meer belangstelling is voor de natuur dan ooit. Vooral ook bij kinderen. Wie weet worden we weer langzaam meer mensen van aarde. Dat zou echt onze redding zijn: Natura semper maior est.

We kunnen onze kinderen en kleinkinderen en wie aan ons zijn toevertrouwd nog altijd bij de hand nemen en hun de grootheid laten zien van wat we God noemen.

Amor semper maior

De glorie van God is nog dichter bij dan de natuur om ons heen. Zij is in jou, zij is in jou als liefde. Liefde voor de aarde en het klimaat, voor de dieren en mensen. Liefde is het uitdijende universum in ons.

Zoals Etty Hillesum, ervaringsdeskundige van het uitdijen van God in ons, het zegt: “Door mij heen stromen de brede rivieren en in mij staan de hoge gebergten. En achter de struikgewassen van m’n onrust en verwarringen strekken zich de brede effen vlaktes van m’n rust en overgegevenheid. Alle landschappen zijn er in me. Er is ook voor alles plaats. In mij is de aarde en in mij is ook de hemel.”

Het zijn de rivieren en de bergen en vlaktes en de landschappen van de liefde. Liefde kan altijd intenser, dieper, rijker, mooier.

Deus semper maior est, of liever: Amor semper maior est.
Liefde is altijd groter.
Fluister het zacht voor je uit in tijden van tegenslag:  Liefde is altijd groter.
Groter dan alle schuld, groter dan alle angst, groter dan de dood.
Groter dan ons hart.
Amor semper maior est.

WIM Jansen nieuwe foto

Wim Jansen

Theoloog, schrijver en dichter

Naast predikant was Wim Jansen (1950) lange tijd werkzaam als docent levensbeschouwing, met name op de Hogeschool Zeeland. Tot zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.