In de aanloop naar Pasen nodigt theatergroep De Nieuw Amsterdam uit om de basis van het christendom, de opstanding van Jezus, onder de loep te nemen. Sabri Saad El Hamus vertolkt als Pilatus de rede, terwijl Anna Schoen als zijn zenuwachtige en timide vrouw Claudia het geloof vooropstelt. In een bewerking van Gerardjan Rijnders en onder leiding van Aike Dirkzwager onderneemt het echtpaar inlevend de eeuwenoude zoektocht naar een verzoening van dit onverenigbare.
Een mooie bijkomstigheid is het gegeven dat de rol van Pilatus gespeeld wordt door de islamitische acteur Saad El Hamus. Hierdoor wordt de blik van de buitenstaander bekrachtigd. In zijn ogen branden afwisselend het vuur van de rede en van de wanhoop bij het dreigende verlies van Claudia. Beide aspecten in de identiteit van de stadhouder wisselt Saad El Hamus geloofwaardig en integer af. De humor die hij er bij tijd en wijle tussendoor gooit, houden de serieuze voorstelling levendig.
De speurtocht naar mogelijk alternatieve verklaringen voor de verdwijning van het lichaam van Jezus is interessant maar geen opmerkelijke intellectuele exercitie. Het echtpaar gaat samen verdachten af die eventueel het lichaam hebben doen verdwijnen. De rollen van deze sleutelfiguren worden voornamelijk door Schoen vertolkt. Naadloos vloeit haar spel over van Claudia in Salomé, Herodes Antipas, zijn vrouw Herodias en weer terug. Dit spel van karakterwisselingen levert vooral op de vloeiende overgangen bijzondere taferelen op. Op het moment dat Saad El Hamus als moeder van Jezus in gesprek met Claudia ongemerkt terugkruipt in de huid van Pilatus en zijn vrouw begint te zoenen, word je als toeschouwer overvallen door een onbehaaglijk gevoel en klimmen je wenkbrauwen centimeters omhoog.
Interessant is het slot waarin Pilatus de conclusie trekt nooit christen te kunnen worden omdat hij het wonder van de opstanding niet heeft aanschouwd. De stadhouder heeft de empirie nodig om te kunnen geloven. Maar als zijn onvruchtbare Claudia uiteindelijk op wonderbaarlijke wijze zwanger blijkt te zijn en haar man in de gelegenheid is dit wonder mee te maken, blijft zijn reactie in de lucht hangen. Blijkbaar is er meer nodig dan enkel de zintuiglijke waarneming om een wonder te onderkennen: betekenisgeving.
Pax Deus intrigeert door het innerlijk proces van Pilatus en de dynamiek tussen hem en zijn vrouw Claudia. Nooit wankelt de liefde tussen hen, maar de vertrouwdheid verdwijnt. Twee mensen die al jaren bij elkaar zijn, groeien uit elkaar en zoeken — soms verlegen — naar manieren om weer bij elkaar te komen.
Klik hier voor een interview met Sabri Saad el Hamus over PAX Deus.