Werknemers die tot een (gestigmatiseerde) minderheid behoren, kunnen sneller te maken krijgen met (subtiele) uitsluiting op de werkvloer. Op basis van het onderzoek voor ‘Heb je een boze moslim voor mij’, De Inclusiemarathon, andere onderzoeken en eigen ervaring heb ik een samenvatting gemaakt van een aantal concrete omgangstips met subtiele uitsluiting op de werkvloer.
Belangrijke disclaimer: een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkvloer is een complex verandervraagstuk in een organisatie en niet de verantwoordelijkheid van de individuele werknemer. Zeker niet van de werknemers die uitsluiting ervaren op basis van (gestigmatiseerde) verschillen.
De tips:
1. Zoek ervaringsnoten: collega’s die jouw ervaringen delen opdat je frustraties en successen kan uitwisselen en je je niet alleen voelt (safe space).
2. Zoek bondgenoten: collega’s die dezelfde missie hebben en jou steunen (op jouw voorwaarden).
3. Geef je grens aan:
-Jouw ervaring delen met uitsluiting/discriminatie kan een kwartje laten vallen bij een collega, maar je bent niet (telkens) verplicht dit te doen. Er zijn professionele organisaties die zich bezighouden met bewustwording. Jouw baas kan hen inschakelen.
-Je wil niet elke keer de discussie aangaan. Dat is prima. Zeker op een plek waar je vele uren (online) bent.
-Niet elke grap is leuk, sommige grappen zijn discriminerend. Dat mag en moet gezegd worden. Wees ook een bondgenoot wanneer de grap niet over jouw uitsluiting gaat, maar wel over die van een collega.
4. Stelt iemand je een ongemakkelijke vraag? Stel dezelfde vraag terug.
5. Je hoeft niet altijd direct te reageren. Het kan helpen op een later moment terug te komen op een kwetsende opmerking.
6. Spreek iemand 1 op 1 aan op een nare grap of opmerking. Op individueel niveau kan je vaak sneller begrip voor elkaar opbrengen.
Meer informatie via:
Interessante stukken over oa micro-agressies en bondgenootschap met tips:
– https://www.ru.nl/nieuws-agenda/vm/2020/maart/liever-zelfstandig-gediscrimineerd-werkvloer/
– https://www.ravilok.nl/blog/dit-gaat-verder-dan-irritatie/
– https://carriere.nu/waarom-het-heel-belangrijk-is-dat-je-opkomt-voor-je-collegas/
– Training via Art. 1 Midden-Nederland: https://art1middennederland.nl/educatie-en-trainingen/professionals-en-hulpverleners/29/microagressie
Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.
Wat misschien toch ook wel eens aardig is om te vermelden is hoe ik als geboren Surinamer goed bejegend ben door mijn Nederlandse werkgever(s). Het is niet allemaal kommer en kwel. In de afgelopen 30 jaar heb ik verschillende organisaties gediend en ik moet zeggen dat juist de commerciële bedrijven het meest plezierig omgaan met culturele verschillen: die zijn er niet zo lang het bedrijf in staat is om mede door jouw inspanningen zijn doelstellingen te realiseren. Een werkgever met winstoogmerk is in principe niet (negatief) geïnteresseerd in de achtergrond van zijn medewerkers, de werkgever wil maar één ding: kwaliteit. Logisch dat dit bij internationale bedrijven met expats culturele diversiteit al helemaal geen issue is. Ik ben helemaal nooit aangesproken op mijn achtergrond, positief noch negatief. En zo hoort het ook. Loonsverhoging en promotierondes zijn mij toegewezen net als ieder ander die zijn werk serieus neemt. Sinds ruim vijf jaar ben ik met veel genoegen afdelingshoofd en ik hoop nog geruime tijd in deze functie te mogen werken.