In de Prachtige Ulu moskee in Utrecht vond gisteren de lancering plaats van Koran, uitleg voor kinderen, zoals het boek volledig heet. Nóg een juweeltje van Abdulwahid van Bommel. Aan zijn voorgaande werken, zoals de vertaling van de Masnawi van Rumi, en het leven van andere islamitische mystici zoals Yunus Emre, Ahmed Yasawi en Hadji Bektasj Veli, voegt hij nu de kers op de taart toe. De rode draad in Van Bommels werk is de zoektocht naar wijsheid. Ook zijn nieuwste werk staat vol met vragen die jong en oude wijzer kunnen maken.
'Waarom zie ik God niet?'
Volgens van Bommel moet dit boek een brug vormen tussen de kinderen en de Koran. Hij zegt: “Kinderen moeten niet alleen Arabische soera’s uit het hoofd leren, maar ook weten waar het over gaat. In dit boek heb ik geprobeerd om daar uitleg over te geven.” Het boek bestaat uit een aantal onderdelen, zoals verhalen over profeten, maar ook de interpretatie van soera’s komt aan bod. De prachtige illustraties maken het boek aantrekkelijk voor jong en oud.
Een zuiver theologische discussie met kinderen is onmogelijk, daarom heeft van Bommel gekozen voor een pedagogische benadering. Alhoewel hij er ook bij zegt dat kinderen uitstekende theologen zijn, en hen daarom vragen te stellen zoals: “Waar is God? Waarom zie ik hem niet?” Dit boek helpt kinderen actief mee te denken over dit soort lastige theologische vraagstukken, maar dan wel in begrijpelijke taal.
Bij het schrijven van de ‘kinderkoran’ heeft van Bommel hulp gekregen van pedagogen, docenten en gezinnen die het boek samen met hun kinderen thuis hebben gelezen, vertelt hij: “Ik geloof dat veel mensen enthousiast zullen zijn met dit boek.” Dat bleek wel uit de opkomst tijdens de boekpresentatie, waar veel ouders met hun kinderen samen aanwezig waren in Utrecht. Het boek werd liefdevol in de handen gesloten.
Voor de kinderen
De presentatie stond volledig in het teken van kinderen. Zo begon de middag met een daverende Koran-recitatie van Erhan (12 jaar). Hij reciteerde een stukje uit soera Al-Baqarah. Zijn lievelings-soera, vertelde hij. Imane (9 jaar) mocht Abdulwahid van Bommel interviewen over het boek. Ad-rem en met humor deed ze dat uitmuntend. Talha (11) en Whadya (14) waren beide blij met de lancering. “Mooi initiatief toch? Ik ga het boek zeker lezen!” Het enthousiasme van de kinderen was af te lezen aan hun glimlach tijdens het in ontvangst nemen van de allereerste ‘Kinderkoran’.
Even later mochten de kinderen een animatie kalligrafie zien, terwijl de ouders vragen konden stellen aan Abdulwahid van Bommel. Tijdens de vragenronde lieten mensen vooral hun bewondering blijken. “Een gat dat nu eindelijk gevuld is,” zo verwoordde iemand het gevoel van velen. Ook veel niet-moslims zaten in de zaal. Kootje (71 jaar) gelooft in één Allah, met alle religies daarin, zegt ze: “We moeten kijken naar de overeenkomsten van religies in plaats van de verschillen. En daarom koop ik dit boek graag.
“Dit boek is een meerwaarde voor onze gemeenschap. Ik vind het zelfs kostbaarder dan het bouwen van moskeeën. We moeten ons meer focussen op nieuwe ideeën als deze. Ik ben hier wel heel blij mee!” zegt Serafettin Babacan, oud-gemeenteraadslid in Hilversum.
Het fijne aan het boek is dat het in toegankelijk Nederlands geschreven is, want niet iedereen beheerst het Arabisch, en daarmee is het toegankelijk voor alle leeftijden vanaf zes jaar. De prachtige illustraties maken het boek het boek aantrekkelijk. De verhalen in het boek zijn op chronologische volgorde geschreven, volgens de openbaring van de soera’s. De Koran – uitleg voor kinderen vormt het eerste deel in een reeks van vier. Van Bommel is alvast druk bezig met het schrijven van deel 2. De enthousiaste reacties vanuit de zaal laten zien dat de publicatie van de volgende delen niet snel genoeg kan komen.
Meer informatie
- Lees hier een interview van Enis Odaci met Abdulwahid van Bommel.
- De Koran- Uitleg voor kinderen, deel 1, Uitgeverij Parthenon
Abdulwahid van Bommel – met illustraties van Senad Alic
408 pagina’s, € 29,90
ISBN/EAN 9789079578825
Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (ca. 8-12 jaar).
Een inkijkexemplaar is hier in te zien.
Hoed af voor de illustrator ook, prachtig, spreekt kinderen aan denk ik. “Kinderen moeten niet alleen soera’s uit het hoofd leren”, ja, dat lijkt in een nederlandse context vanzelfsprekend. Ik ben zeer benieuwd hoe het sympathieke boekje valt in de moslimgemeenschap zelf! Of moslimouders het ook gaan kopen, en er hun kinderen uit gaan voorlezen, zoals in NL een al eeuwenlang gebruik, bij het naar bed gaan!! Voer voor sociologen en maatschappelijke werksters!
Dirk, daar zijn die islamitische ouders in Nederland al lang mee bekend, met dat voorlezen. Op veel basisscholen waren er speciale boekjes voor thuis die aansloten bij de leesmethode op school. Ouders kwamen op school voor informatie hoe ze samen met hun kind daarmee konden werken. Kinderen gingen in groep 3 (=1ste klas) ook een paar keer gezamenlijk naar de bibliotheek om ze bekend te maken met boekjes lenen en voorlezen.
Het gaat om het voorlezen van die kinderkoran, vergeleken dus met bij ons de kinderbijbel. Daar ben ik dus wel benieuwd naar, maar vrees hier niets ooit over te horen of te lezen. Maar je weet immers nooit?
Gezien de enthousiaste ontvangst van het boek ben ik optimistisch.
Als je ècht wilt weten, hoe het verder gaat met dat boek, kan je eens een praatje maken met een moslimgezin met (jonge) kinderen. In mijn woonplaats is dat altijd mogelijk. Ik weet niet hoe dat bij jou is.
Het gekke is, in Kenia had ik meer moslimvrienden dan niet moslims, waarmee ik at, wandelde en tochtjes maakte. In NL niet een, want je kunt niet uit nieuwsgierigheid bij iemand binnen komen vallen. Ja, theedrinken op een door de gemeente georganiseerd wijkfeest, maar daar blijft het bij. Maar in TV programmas a la Tijs en Religiestress zou het kunnen, helaas, dan altijd weer die vragen over vrijheid van godsdienst en vrouwen! Het lijkt wel een klucht!