In de Prachtige Ulu moskee in Utrecht vond gisteren de lancering plaats van Koran, uitleg voor kinderen, zoals het boek volledig heet. Nóg een juweeltje van Abdulwahid van Bommel. Aan zijn voorgaande werken, zoals de vertaling van de Masnawi van Rumi, en het leven van andere islamitische mystici zoals Yunus Emre, Ahmed Yasawi en Hadji Bektasj Veli, voegt hij nu de kers op de taart toe. De rode draad in Van Bommels werk is de zoektocht naar wijsheid. Ook zijn nieuwste werk staat vol met vragen die jong en oude wijzer kunnen maken.

'Waarom zie ik God niet?'

Volgens van Bommel moet dit boek een brug vormen tussen de kinderen en de Koran. Hij zegt: “Kinderen moeten niet alleen Arabische soera’s uit het hoofd leren, maar ook weten waar het over gaat. In dit boek heb ik geprobeerd om daar uitleg over te geven.” Het boek bestaat uit een aantal onderdelen, zoals verhalen over profeten, maar ook de interpretatie van soera’s komt aan bod. De prachtige illustraties maken het boek aantrekkelijk voor jong en oud.

Een zuiver theologische discussie met kinderen is onmogelijk, daarom heeft van Bommel gekozen voor een pedagogische benadering. Alhoewel hij er ook bij zegt dat kinderen uitstekende theologen zijn, en hen daarom vragen te stellen zoals: “Waar is God? Waarom zie ik hem niet?” Dit boek helpt kinderen actief mee te denken over dit soort lastige theologische vraagstukken, maar dan wel in begrijpelijke taal.

Bij het schrijven van de ‘kinderkoran’ heeft van Bommel hulp gekregen van pedagogen, docenten en gezinnen die het boek samen met hun kinderen thuis hebben gelezen, vertelt hij:  “Ik geloof dat veel mensen enthousiast zullen zijn met dit boek.” Dat bleek wel uit de opkomst tijdens de boekpresentatie, waar veel ouders met hun kinderen samen aanwezig waren in Utrecht. Het boek werd liefdevol in de handen gesloten.

Voor de kinderen

De presentatie stond volledig in het teken van kinderen. Zo begon de middag met een daverende Koran-recitatie van Erhan (12 jaar). Hij reciteerde een stukje uit soera Al-Baqarah. Zijn lievelings-soera, vertelde hij. Imane (9 jaar) mocht Abdulwahid van Bommel interviewen over het boek. Ad-rem en met humor deed ze dat uitmuntend. Talha (11) en Whadya (14) waren beide blij met de lancering. “Mooi initiatief toch? Ik ga het boek zeker lezen!” Het enthousiasme van de kinderen was af te lezen aan hun glimlach tijdens het in ontvangst nemen van de allereerste ‘Kinderkoran’.

Even later mochten de kinderen een animatie kalligrafie zien, terwijl de ouders vragen konden stellen aan Abdulwahid van Bommel. Tijdens de vragenronde lieten mensen vooral hun bewondering blijken. “Een gat dat nu eindelijk gevuld is,” zo verwoordde iemand het gevoel van velen. Ook veel niet-moslims zaten in de zaal. Kootje (71 jaar) gelooft in één Allah, met alle religies daarin, zegt ze: “We moeten kijken naar de overeenkomsten van religies in plaats van de verschillen. En daarom koop ik dit boek graag.

“Dit boek is een meerwaarde voor onze gemeenschap. Ik vind het zelfs kostbaarder dan het bouwen van moskeeën. We moeten ons meer focussen op nieuwe ideeën als deze. Ik ben hier wel heel blij mee!” zegt Serafettin Babacan, oud-gemeenteraadslid in Hilversum.

Het fijne aan het boek is dat het in toegankelijk Nederlands geschreven is, want niet iedereen beheerst het Arabisch, en daarmee is het toegankelijk voor alle leeftijden vanaf zes jaar. De prachtige illustraties maken het boek het boek aantrekkelijk. De verhalen in het boek zijn op chronologische volgorde geschreven, volgens de openbaring van de soera’s. De Koran – uitleg voor kinderen vormt het eerste deel in een reeks van vier. Van Bommel is alvast druk bezig met het schrijven van deel 2. De enthousiaste reacties vanuit de zaal laten zien dat de publicatie van de volgende delen niet snel genoeg kan komen.

Meer informatie

 1. Lees hier een interview van Enis Odaci met Abdulwahid van Bommel.
 2. De Koran- Uitleg voor kinderen, deel 1, Uitgeverij Parthenon
  Abdulwahid van Bommel – met illustraties van Senad Alic
  408 pagina’s, € 29,90
  ISBN/EAN 9789079578825
  Geschikt voor de bovenbouw van de basisschool (ca. 8-12 jaar).
  Een inkijkexemplaar is hier in te zien.
Iffet Subasi

Iffet Subasi

Journalist

Iffet Subasi woont in Spijkenisse maar is een trouwe Rotterdammer. Ze werkt als freelance journalist, soms als redacteur en soms als …
Profiel-pagina
Al 5 reacties — praat mee.