De bijeenkomst droeg een verzoenende boodschap uit. Dat blijkt ook uit de reactie van één van de gasten van buiten de gemeenschap: “Geweldig dat ze dit doen. En heel belangrijk. Er zijn al zoveel tegenstellingen. Kijk, iedereen heeft eigen opvattingen, en dat mag. Het mooie is dat je daar van kan leren. Als je het lef hebt om te luisteren wat de ander je te vertellen heeft.”
Tijdens een speciaal gastenprogramma op de zaterdag sprak theoloog dr. Eduard Verhoef over zijn boek ‘Jezus in Christendom en Islam’ en hoe christenen en moslims een brug kunnen slaan tussen elkaar: “De wereld staat in brand. In mijn optiek moeten dogmatische verschillen geen wig drijven tussen moslims en christenen als beide het eens zijn over het meest wezenlijke, namelijk dat er één God is, dat het gaat om recht en gerechtigheid en dat het gaat om vrede op de weg waar het heil wordt gevonden. Op die manier zouden we tegenstellingen moeten kunnen overbruggen.”
Dr. Abdulhaq Compier, psychiater en tevens voorzitter van de Nederlandse bekeerlingengroep, hield een toespraak over het behoud van de Nederlandse waarden in de context van het islamitische geloof. “De Islam is een bondgenoot in het behoud van de Nederlandse waarden zoals rechtvaardigheid, eenheid, loyaliteit en dienstbaarheid”, aldus dr. Compier.

Tahir Overgoor, bekeerling tot de Islam en actief lid van de Ahmadiyya Moslim Jongerenorganisatie, hield een betoog over de behoeften van de huidige generatie jongeren: “Veel jongeren die op zoek zijn naar spiritualiteit die proberen het soms te halen uit drugs of andere extremiteiten, terwijl de Islam dit juist op een stabiele manier biedt in relatie met God. De Islam baseert zich niet op de religieuze ervaring van overledenen, maar nodigt eenieder uit tot een persoonlijk spirituele ervaring.”
De voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nederland, Hibatunnoer Verhagen, uitte in zijn welkomstwoord zijn dank voor de goede en langdurige samenwerkingen tussen de gemeenschap en de regering, zowel op nationaal als lokaal niveau. “De gemeenschap is sinds de jaren 1920 actief in Nederland en heeft altijd tot doel gehad om Nederland vooruit te helpen met liefdadigheidswerk en het stichten van vrede in de samenleving.”
De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een beweging van enkele tientallen miljoenen, verdeeld over ruim tweehonderd landen. De gemeenschap is de enige islamitische organisatie die gelooft dat de “langverwachte Messias en morele gids van deze tijd” is verschenen in de persoon van Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) uit Qadian (India) en is daarmee a-typisch binnen de islam. De gemeenschap benadrukt haar inzet voor de mensheid, zoals het bouwen van scholen en ziekenhuizen, het slaan van waterputten, het installeren van zonnepanelen en het opzetten van voedselprogramma’s in Afrikaanse landen. De gemeenschap is sinds de jaren 1920 actief in Nederland en bouwde in 1955 in Den Haag de eerste Nederlandse moskee.
Het zou zo moeten zijn. We dienen immers samen aan Nederland te bouwen. Dat samen is echter wel moeilijk, want we bestrijden elkaar op heel veel fronten. Zo worden de Ahmadiyya door veel moslims niet als echte moslims gezien en worden ze zelfs in midden-oosten-landen vervolgd. Dus zo lang we dat soort verschillen in stand houden, zo lang zal dat “samen” moeizaam zijn.