Net als vorig jaar zal ook dit jaar, vanwege onzekerheid omtrent Covid-19, de Nacht van de Theologie niet plaatsvinden. Traditioneel vinden tijdens de Nacht drie verkiezingen plaats. Die van de Theoloog des Vaderlands, het beste theologische boek en de Jonge Theoloog. De uitkomsten van deze verkiezingen worden bekend gemaakt op TV bij Jacobine op 2. En de winnaars worden geïnterviewd.

Zes jonge theologen van zes verschillende onderwijsinstellingen strijden dit jaar om de titel Jonge Theoloog des Vaderlands. Op de website van de nacht van de Theologie stellen de zes kandidaten zich voor. Op een speciale webpagina staan hun foto’s. Door op de foto’s te klikken, kom je telkens uit bij een video en essay van de kandidaat. De uitslag wordt mede bepaald door een internetstemming die onlangs gesloten is. Een jury zal ook de video’s en essay’s meenemen in de uiteindelijke beoordeling.

De Theoloog des Vaderlands wordt gekozen voor de periode van één jaar met als doel dat hij of zij in dat jaar optreedt als ambassadeur van de (academische) theologie in Nederland. Vorig jaar werd Almatine Leene verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Eerder viel de eer te beurt aan de theologen Mgr. Gerard de Korte, Janneke Stegeman, Claartje Kruijff, Stefan Paas en Samuel Lee.

De Nacht van de Theologie maakt zichtbaar dat theologen in het publieke debat een rol hebben te vervullen. Door gezichtsbepalende theologen van verschillende kerkelijke signatuur en achtergrond met elkaar in contact te brengen en het gesprek over actuele thema’s in het publieke debat tussen theologen te stimuleren, wordt iedere bezoeker tijdens de Nacht van de Theologie geïnspireerd om verbonden te blijven met de theologie. De bedoeling is dat de Nacht in de toekomst weer als fysieke jaarlijkse bijeenkomst zal plaatsvinden.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.