“Jullie keuze voor deze invalshoek is problematisch omdat jullie de vrouwen hebben willen problematiseren,” schrijft Sahar Noor in een open brief aan de EO op LinkedIn. Daarin attendeert ze ook het Commissariaat voor de Media en de Nationale Ombudsman op de tendentieuze aflevering van EO-serie De Kwestie. “Ook de manier waarop de uitzending op socials wordt besproken, roept weerstand op tegenover een groep mensen die hier niet om gevraagd heeft. Van de drie opties zijn er twee negatief. Het lijkt op doelbewuste polarisatie en het versterken van een negatief beeld over deze vrouwen en bovenal hun keuzes.”

De onderzoeker heeft een aantal vragen voor de EO: “Waarom moeten we er wat van vinden? Waarom moeten we er een oordeel over hebben? Waarom willen jullie dat wij dat als kijkers doen? Waarom hebben jullie een negatieve mening over deze groep onder het publiek willen versterken? Hebben jullie bewust voor een geproblematiseerd frame gekozen? Hebben jullie goed nagedacht over de aannames die aan deze vorm van framing ten grondslag liggen? Hebben jullie gereflecteerd op jullie eigen aannames en veronderstellingen als redactie? Of hebben jullie een specifieke agenda bij deze uitzending gehad, namelijk deze vrouwen op een bepaalde manier neerzetten waaruit de kijker de conclusie kan trekken dat deze ontwikkeling gevaarlijk is voor het christendom?”

Noor wijst erop dat de geportretteerden in een interview met FunX aangeven dat ze onder valse voorwendselen zijn gevraagd om deel te nemen. “Zo zou deze uitzending gemaakt worden om ouders en bekeerlingen te helpen en ondersteunen. Maar in werkelijkheid kwam deze invalshoek niet eens ter sprake.”

“Ik heb één van de geportretteerden gesproken. Zij gaf aan dat er verder ook geen gebruik is gemaakt van een quitclaim. De geportretteerden hoefden geen toestemming te geven aan deze medewerking en hun rechten en plichten zijn hen niet verteld.”

En de onderzoeker besluit: “Goede journalistiek is zorgvuldig, is secuur, houdt zich ver weg van framing, biedt geen vertekend beeld en zit niet vol aannames en veronderstellingen. Dit gebrek aan reflectie is voor de EO als omroep onwaardig!”

Problematisch en misleidend

Uit de berichtgeving op Funx.nl blijkt dat de vrouwen in eerste instantie verteld zou zijn dat de EO de aflevering wilde maken vanwege de ‘onwetendheid in de maatschappij’ en de vele vooroordelen over bekeerlingen. Funx.nl meldt: “Dit staat te lezen in een mail van de EO die Laura, een van de deelneemsters, op haar TikTok deelde. In diezelfde mail stond ook dat de vrouwen ’trots’ mochten vertellen over hun keuze voor de islam. De EO benadrukte daarbij niet op zoek te zijn naar sensatie. Daardoor kregen de vrouwen het gevoel dat ze daadwerkelijk hun oprechte verhaal mochten delen.”

Volgens de vrouwen is de aflevering genaamd TikTok-bekeerlingen uiteindelijk het tegenovergestelde geworden van wat de EO beloofde. De titel is problematisch en misleidend, zo vindt deelneemster Laura. “Ze wilden dit programma maken om bekeerlingen en hun ouders te helpen en dan noemen ze de aflevering ‘TikTok-bekeerlingen’.”

Laura benadrukt in haar video dat TikTok niets te maken heeft met haar bekering of die van de andere geportretteerden. Hierover zei Laura tegen de NOS: “Ze hebben ons neergezet als labiele meiden die zomaar alle trends volgen. Ik ben zo gekwetst.” Volgens Laura zouden de makers van het programma sturende vragen hebben gesteld. Hierover zegt ze: “Tijdens de opnames voelde het alsof ze pushten over dat bekeren tot de islam een trend of radicaal besluit is.”

Volgens de EO is het programma niet met kwade bedoelingen gemaakt. Naar eigen zeggen heeft de omroep zich aan de afspraken gehouden. Ook stelt de EO dat de aflevering een genuanceerd beeld geeft. Desondanks heeft de christelijke omroep besloten om de beschrijving van de aflevering te wijzigen. In die beschrijving werden de vrouwen neergezet als “jonge meiden die niet lekker in hun vel steken en zich bekeren via TikTok”. Nu is dat gewijzigd naar dat er op TikTok steeds vaker video’s verschijnen van jonge meiden die zich tot de islam bekeren.

Dit is de kwestie: Tijs van den Brink, Margje Fikse, Kefah Allush, Joram Kaat en Hans van der Steeg onderzoeken de actualiteit vanuit prikkelende morele dilemma’s en ethische kwesties. Bekijk hier de controversiële uitzending.

Lees ook

women-1838768_1920 pixabay

Verloren Dochters: de verbeelding van Moslimbekeerlingen

Omstreden uitzending ‘Dit is de kwestie’ staat volgens onderzoeker niet op zichzelf

pexels-nguyendesigner-19598118

Licht op reacties tv-uitzending ‘Tiktok-bekeerlingen’

Ophef over aflevering 'Dit is de Kwestie' bekeken vanuit hermeneutisch perspectief

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.