In dit gesprek wordt eerst een Goedemorgen Nederland-item over het islamitische Haga Lyceum (vanaf minuut 13.18 t/m 16.03) op de snijtafel gelegd. Journalistieke principes zoals hoor en wederhoor worden niet toegepast, en nuancerende uitspraken van overheidsinstanties blijven buiten beschouwing. De Koning vindt dat niet kunnen: “Je moet als journalist op zijn minst noemen dat de aantijging van anti-democratisch onderwijs door de rechter is teruggefloten.”
In het volgende Een Vandaag-fragment (12.55 t/m 13.47) over de situatie in Idlip in Syrië is eigenlijk het tegenovergestelde het geval qua journalistiek. Hier wordt juist wel ‘met’ moslims gesproken in plaats van alleen maar ‘over’, en komen hun persoonlijke verhalen ruim aan bod. In het verlengde van het debat over de situatie in Idlip, discussiëren Tayfun en Martijn verder over ‘vervuilde termen’ als ‘terrorist’ en ‘jihadist’. Wat is er nog overgebleven van de andere, meer liefdevolle, betekenissen van de term ‘jihad’. En waarom worden bepaalde misdrijven van staten niet gezien als terreur, zoals het bombarderen van woonwijken en ziekenhuizen?
Over het onderzoek
Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.
Zie hier deel I van het gesprek met Martijn de Koning. Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: “Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken”