Moslims op TV met Dr. Martijn de Koning

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over 'de moslims' en of 'de islam' op Nederlandse TV gevolgd. Het filmpje hieronder met de antropoloog Dr. Martijn de Koning is DEEL I van het gesprek met hem.In het gesprek wordt bij de introductie ten eerste het onderzoek van De Koning over de zogenoemde ‘racialisering van moslims’ onder de loep genomen. Wat houdt dat in, en is er ook sprake van een toegenomen zelf-identificatie of zelf-racialisering als moslim?Bij het eerste fragment (https://www.npostart.nl/nos-journaal/17-07-2020/POW_04508373 van minuut 0:48 t/m 2:11) komt de ‘toeslagenaffaire’ bij de belastingdienst aan bod. De Koning noemt deze affaire een van de grootste zaken van structurele discriminatie bij de Nederlandse overheid. ‘Mensen met een dubbele nationaliteit, waaronder moslims, zijn door de Nederlandse overheid fundamenteel ongelijk behandeld en dat zit ingebakken in het systeem dat niet is verzonnen door de belastingdienst, aldus De Koning. De discriminatie zit ook in de nationaliteitswetgeving en terrorisme-wetgeving, waar het luttele feit van een dubbele nationaliteit tot fundamentele rechtsongelijkheid kan leiden.Bij het tweede fragment kijken we naar een discussie over de ‘ongewenste beïnvloeding van moskeeën door onvrije landen’ bij het praatprogramma Op1: https://www.npostart.nl/op1/25-06-2020/POW_04675825(vanaf minuut 29:56 t/m 31:38). Keklik Yücel en Said Bouharrou kruisen de degens over wat nou de invloed van moskeeën is op jongeren? En staat door deze inmenging van het parlement niet de vrijheid van godsdienst onder druk? Veel kijkplezier!

Geplaatst door Moslims op TV op Maandag 19 oktober 2020
Bron: www.facebook.com

Bij de bespreking van het eerste fragment (NOS Journaal, 17 juli 2020, van minuut 0:48 tot 2:11) komt de ‘toeslagenaffaire’ bij de belastingdienst aan bod. De Koning noemt deze affaire een van de grootste zaken van structurele discriminatie bij de Nederlandse overheid. “Mensen met een dubbele nationaliteit, waaronder moslims, zijn door de Nederlandse overheid fundamenteel ongelijk behandeld en dat zit ingebakken in het systeem dat niet is verzonnen door de belastingdienst,” aldus De Koning. De discriminatie zit ook in de nationaliteitswetgeving en terrorisme-wetgeving, waar het luttele feit van een dubbele nationaliteit tot fundamentele rechtsongelijkheid kan leiden.

Bij de bespreking van het tweede fragment (Op1, 25 juni 2020) kijken De Koning en gespeksleider Tayfun Balçik naar een discussie over de ‘ongewenste beïnvloeding van moskeeën door onvrije landen’ (vanaf minuut 29:56 tot 31:38). Keklik Yücel en Said Bouharrou kruisen de degens over wat de invloed van moskeeën is op jongeren. En staat door inmenging van het parlement niet de vrijheid van godsdienst onder druk?

In deel II worden nog twee fragmenten besproken door Martijn de Koning en Tayfun Balçik.

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Zie hier het vorige gesprek dat Tayfun had met Tasniem Anwar. Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: “Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.