‘Diversiteit levert een bedrijf meer op. In geld, creativiteit en op inhoud.’

Het is een bekend argument om diversiteit aantrekkelijk te maken en weerstand weg te nemen. En het is begrijpelijk dat dit soort argumenten worden gebruikt om zoveel mogelijk managers en werknemers mee te nemen in het veranderproces naar een meer diverse en gelijkwaardige werkvloer. Whatever it takes.

Toch was een terugkerende vraag van meerdere geïnterviewden tijdens onze gesprekken voor De inclusiemarathon: ‘Waarom moet diversiteit per se iets opleveren?’ (Bij voorkeur geld). Waarom moet het meer zijn dan het in acht nemen van Artikel 1 van de grondwet, rechtvaardigheid en vooral medemenselijkheid?

Deze twee citaten uit interviews op met Philomena Essed en Fatima Elatik werpen een bijzonder licht op deze fundamentele vraag:

“Wat betekent het als elk mensenleven evenveel waard is? Ik vind het belangrijk om daarvan uit te gaan. Niet als een cliché of een populaire slogan, maar door ons te bezinnen op de implicaties van dat uitgangspunt. Een stap terug te doen en na te denken over wat het eigenlijk betekent wat je zegt en doet. En of het consistent is met je ethische principes. Geen gemakkelijke vragen, maar voor mij wel een waardevol anker.” – Philomena Essed over waardigheid en zorg

“Meer divers worden is niet gezellig. Het gaat over helen. Over herstellen wat er mis is gegaan. Dat betekent dat je eerst moet erkennen wat er mis is gegaan en dat doet pijn, want dan moet je naar jezelf durven kijken en ruimte maken.” – Fatima Elatik over helen.

Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.

Nog geen reactie — begin het gesprek.