Het gaat niet goed met de positie van vrouwen in moslimlanden. Vrouwen krijgen er niet dezelfde kansen, mogelijkheden en ruimte, schrijft Nilüfer Gündoğan op 19 december op Nieuwwij.nl.
In de nieuwe documentaire Women Today van Karen Vintges en Nuria Andreu komt een ander beeld van de islamitische wereld naar voren. Het tij keert geleidelijk voor islamitische vrouwen, al hebben feministes er nog een lange weg te gaan. Waar deze vrouwen steeds tegenaan lopen is de inrichting van de Arabische maatschappij. Het publieke domein is er mannelijk, daar ligt de autoriteit. “De hele privésfeer is vrouwelijk,” zegt Fatima Sadiqi van de universiteit van Fes, Marokko. “Vrouwen bevinden zich dus in een andere ruimte en dit betekent dat mannen en vrouwen verschillende rollen en rechten hebben.”
“Het belangrijkste voor vrouwen in de Arabische wereld is dat ze kunnen kiezen,” zegt feministe Merieme Yafout in de documentaire. “Er zijn vrouwen die ervoor kiezen om een goede moeder te zijn, maar ook om deel te nemen aan de maatschappij door te werken, of zich in te zetten voor organisaties die voor vrouwenrechten strijden. Ze kiezen voor een rol in de publieke én in de privésfeer.” In hun strijd voor vrouwenrechten trekken liberale feministes en islamitische feministes samen op. “Beide stromingen zijn zich bewust van vrouwenonderdrukking, ze willen de situatie van vrouwen verbeteren.”
Een origineel geluid komt van wetenschapster Aziza Ouguir. Volgens haar kunnen vrouwelijke heiligen moslima’s inspireren bij hun strijd voor gelijkheid en emancipatie. Ouguir promoveerde onlangs aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de betekenis van vrouwelijke heiligen voor moslimvrouwen in Marokko.
De documentaire sluit af met een strijdlied van Soultana, de eerste vrouwelijke rapper van de Arabische wereld. Haar seksegenoten steekt ze een hart onder de riem: ze moeten hun strijd voor gelijke rechten blijven voeren. “Mijn bericht aan alle vrouwen, Marokkaanse vrouwen en Arabische vrouwen in de wereld: blijf sterk. En aan hun kinderen: steun je moeder en je zussen.”

Hieronder kunt u de documentaire bekijken.

 

Mariska-Jansen

Mariska Jansen

Filosoof / Journalist

Mariska Jansen is journalist en redacteur. Zij schrijft over filosofie, recht, multiculturele samenleving en feminisme.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.