Baudet hield een pleidooi voor ‘blanke dominantie’ en waarschuwde voor het gevaar van ‘homeopathische verdunning’, zie dit interview op Nieuw Wij met Martijn de Koning en dit stuk van De Koning. Baudet liet zich meermalen seksistisch uit en verdedigde verkrachtingsgoeroe Julien Blanc.

'Mooi gesprek'

Het blijkt niet de bedoeling dat Baudet al te kritisch bevraagd wordt. Joël Boertjens, gastheer van de avond en voorganger van De Verbinding twitterde:

Boertjens’ verwijzing naar de (christelijke) Inquisitie is op z’n minst ongemakkelijk: die was nu juist gericht tegen vrouwen (‘heksen’), joden, moslims en ‘ketters’. Mensen die ver van de macht verwijderd waren. Kritiek op dit debat associëren met de Inquisitie wijst op weinig politiek bewustzijn: Baudet sluit precies die groepen uit die niet op het pluche zitten.

Baudets politieke positie en retoriek kan niet buiten beschouwing worden gelaten bij een gesprek over geloof en drijfveren. Zeker omdat politiek en christendom in Baudets retoriek nauw verbonden zijn. Voor Baudet is het christendom onderdeel van ‘onze’ superieure beschaving, van de ‘blanke dominantie’ die hij in stand wil houden en bedreigd ziet.

Martin Luther King, net als Boertjens Baptistenpredikant, streed tegen een christendom van witte dominantie. De organisatoren lijken zich weinig bewust van het feit dat Baudets (cultuur)christendom verdacht veel lijkt op een racistisch christendom waar zo lang tegen gestreden is. Een christendom waaraan anderen misschien mee mogen doen, maar alleen op ‘onze’ voorwaarden.

Toegang ontzeggen?

Willen wij nu Baudet de toegang tot een kerk ontzeggen? Zeker niet. De kerk is juist een plek waar iedereen welkom is. Maar kunnen vrouwen en/of niet witte christenen zich ook welkom voelen bij dit gesprek in de Verbindingskerk? De kerk is niet de plek waar alle meningen gelijk zijn, maar de plek waar we zoeken naar gerechtigheid in navolging van Jezus.

‘De dialoog aangaan doe je niet alleen met mensen uit je eigen clubje,’ stelde Boertjens in een interview op CIP.nl. Daar zijn we het mee eens. Maar dialoog is gebaseerd op gelijkwaardigheid en daarvan kan geen sprake zijn als een gesprekspartner ongelijkheid en een politiek van uitsluiting voorstaat. Baudet een podium bieden heeft met dialoog niets mee te maken: Baudet wil ‘ons’ clubje nu juist zo klein mogelijk houden. We hopen daarom dat De Verbindingskerk haar naam recht zal doen en verbinding zoekt met mensen die precies door de politiek van Baudet worden uitgesloten: niet-witte christenen, vluchtelingen, moslims, mensen buiten de middenklasse, vrouwen.

Afstand nemen

Wij zijn geschokt dat een kerk podium biedt aan Baudet en zo bijdraagt aan het normaliseren van diens gevaarlijke retoriek. King citeerde vaak de profeet Amos: ‘Let justice roll down like water, and rightenousness like an everflowing stream.’

We roepen de Verbindingskerk en de ABC-gemeenten waarvan de kerk onderdeel is op zich te scharen in de traditie van Martin Luther King.

We roepen Joël Boertjens, Andries Knevel en Joël Voordewind en al onze mede-christenen op afstand te nemen van racisme en uitsluiting in alle vormen, juist waar het zich hult in de mantel van het christendom.

Deze brief is ondertekend door:

Mariecke van den Berg
Godian Ejiogu
Wielie Elhorst
Claartje Kruijff
Samuel Lee
Vallery Linger
Janneke Stegeman
Maria Westerduin
Matthea Westerduin
Beylula Yosef

Lees ook

Jezus-vluchtelingen

Oproep Nederlandse christenen aan politiek: gebruik christendom niet om anderen uit te sluiten

"Wij zijn tegen politiek gebruik van de christelijke traditie om mensen uit te sluiten."

moshe-289704_1920

Manifest voor een christendom zonder moslimhaat

Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman  en theoloog des Twitterlands  Alain Verheij…

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
mensen

Meerdere auteurs

Dit artikel is geschreven door een collectief van auteurs en/of ondertekenaars. Op deze pagina verschijnen (op termijn) meer artikelen die …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.