Nederlanders kiezen binnenkort een nieuw parlement. Nieuwwij interviewt in de aanloop naar 15 maart meer en minder bekende kleurrijke kandidaat-Kamerleden. Eerder werden Brigitte Sins (Artikel 1) en Achraf Bouali (D66) geportretteerd. Ditmaal is het de beurt aan Sun Yoon van Dijk van de Socialistische Partij. Zij is zelfstandig ondernemer, moeder en al jaren actief in de Rotterdamse politiek. Van Dijk staat nu, net onder partijvoorzitter Ron Meyer, op plaats 23 van de SP-kandidatenlijst. Haar passie voor het onderwijs hoopt ze in Den Haag om te kunnen zetten in inclusief beleid: “Mijn Kamerlidmaatschap is geslaagd als ieder kind het onderwijs krijgt dat hij of zij verdient.”
Door: Bart Mijland
Voor de 33-jarige Sun van Dijk is de politieke arena niet nieuw. Ze is nu bijna drie jaar raadslid voor de SP in Rotterdam. Daar heeft ze onder meer de portefeuilles jeugdzorg, onderwijs en cultuur. Voordat ze raadslid werd werkte ze al enkele jaren als medewerker van de lokale fractie. Naast haar politieke werk is ze zelfstandig ondernemer en verkoopt heel bijzondere kaarten en potloden. Voor de nummer 23 op de SP-lijst is het nog even spannend of ze de overstap naar de landelijke politiek zal gaan maken.
Welke unieke ervaringen en kennis breng je mee naar de lijst van SP?
“Wonend in Rotterdam-West ken ik de vele groepen Nederlanders die ons land rijk is. Rotterdam-West is een mix van de wereld en door samen te leven in deze wijk heb ik een brede blik op hoe mooi en veelzijdig ons land is. Als raadslid in Rotterdam heb ik veel mogen zien van het geweldige werk dat er in het speciaal onderwijs gebeurt. De afgelopen jaren zijn er vele bezuinigen doorgevoerd die deze vorm van onderwijs met kwetsbare kinderen heeft getroffen. Goed onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht je achtergrond, niveau of plaats waar je woont. Als kleine ondernemer in de duurzame sector heb ik bovendien gezien waar het kleinbedrijf groot in is. Het MKB is de motor van onze economie. Ondernemers hebben hart voor hun zaak en personeel en zijn van onschatbare waarde voor ons land.”
Wat doe je zelf als duurzaam ondernemer?
“Mijn man en ik zijn elf dagen na elkaar jarig. Dus binnen twee weken ontvangen wij twee keer kaarten van familie en vrienden. Superleuk natuurlijk, maar na een aantal weken op de kast vroegen we ons elke keer af wat we met de kaarten zouden doen. Weggooien is zonde, maar bewaren deden we ook niet. We zochten naar een duurzame oplossing en kwamen uiteindelijk op het idee om kaarten met bloemenzaadjes in het papier verwerkt te maken. Zo kan het kaartje later nog geplant worden en groeit er weer een fleurige verrassing uit. Daarmee verklein je de afvalberg en stuur je net iets meer dan een kaartje naar iemand toe. Eigenlijk stuur je een bloemetje over de post!”
Wij hebben een Nieuwwij-coalitie opgesteld op basis van vijf waarden: Het Leven Beschouwen; Samen Leven; Duurzame Ruimte; Kracht van Kleur; Slim Onderwijs. SP viel net buiten de coalitie, maar scoorde zeker niet slecht. Hebben we jullie genoeg recht gedaan? Welke waarde gaat jou het meest aan je hart?
“Ik vind het uiteraard jammer dat we er net buiten zijn gevallen. Want de waarden die jullie benoemen, zijn voor ons ook ontzettend belangrijk. Ik vind ook echt dat we een ijzersterk programma hebben. Dat blijkt ook wel uit de doorrekening van het CPB. Ruim 160.000 extra banen, economische groei, minder armoede, meer onderwijs en toch een begrotingsoverschot. Maar als je mij vraagt welke van de waarden mij het meest aan mijn hart gaan dan kies ik voor onderwijs. Wat mij betreft is goed onderwijs echt de basis en bepalend voor de toekomst van een kind.”
Wat vind je van het idee om kiezers te laten stemmen op een coalitie, in aanvulling op hun stem op een enkele partij?
“Op zich vind ik het interessant, want het schept vooraf al duidelijkheid. De SP heeft bijvoorbeeld nu al gesteld niet te gaan regeren met de PVV of de VVD. Dat vind ik eerlijk en helder. Te vaak zie je in verkiezingstijd partijen elkaar bevechten om vervolgens na de verkiezingen samen in een coalitie te stappen. Stemmers voelen zich dan bedonderd. Een samenwerking tussen de SP en de PVV of VVD is op landelijk niveau gewoon niet mogelijk. De PVV ziet de samenleving heel anders en scheert groepen mensen over een kam, en de VVD wil de marktwerking in de zorg vergroten. Dan moet je als SP wel zeggen: daar kunnen en willen wij niet mee in een regering zitten.”
Wie inspireert jou buiten en binnen de Nederlandse politiek en waarom?
“Politiek is een teamsport. Een Kamerlid is zo goed als zijn medewerkers en zijn mensen om zich heen. Daarom ben ik zo trots op de SP. Wij staan altijd als team naast elkaar en zijn bereid voor elkaar te knokken. Natuurlijk hebben we wel eens meningsverschillen, maar verliezen nooit onze strijd voor een socialer Nederland uit het oog. Wat ook mooi is: afgelopen jaar heeft een grote groep Rotterdammers zich niet neergelegd bij een beslissing van het gemeentebestuur om 20.000 betaalbare woningen te slopen in Rotterdam. Deze mensen uit verschillende wijken, met verschillende achtergronden, hebben de handen ineen geslagen en ruim 17.000 handtekeningen verzameld en zo een referendum afgedwongen.
Ik raak geïnspireerd door dit soort mensen die op z’n Rotterdams gezegd, ‘niet lullen maar poetsen’. De SP heeft ook zo’n mentaliteit. We zijn altijd in het land te vinden en in gesprek met mensen, organisaties, bedrijven, scholen enzovoort. Dat is de enige manier waarop je echt kan weten wat er speelt in de samenleving. En op het moment dat we misstanden tegenkomen, wordt dit niet alleen in een ‘debat’ aangekaart, maar ondernemen we samen met die mensen actie.”
Wanneer is jouw Kamerlidmaatschap geslaagd? Wat wil je bereikt hebben?
“Het is geslaagd als ieder kind het onderwijs krijgt dat hij of zij verdient. Onderwijs is de basis voor de rest van je leven. Dit moet voor iedereen gelijk zijn. Leraren en schooldirecteuren weten wat er speelt, zij moeten de leiding hebben op de school. Zij verdienen het vertrouwen en respect van ons allen. Want ieder kind heeft recht op goed onderwijs en mag nooit afhankelijk zijn van waar je wieg staat, wat je afkomst is of hoe rijk je ouders zijn. Daarom wil ik ook dat het leenstelsel voor studenten weer afgeschaft wordt en de basisbeurs weer wordt ingevoerd, zodat studenten niet direct na hun afstuderen vastzitten aan een hoge lening.
Nu moet ik denken aan een Rotterdamse schooldirecteur die werkt op een school voor meervoudig gehandicapte kinderen. Hij is jarenlang opgekomen voor een groep kinderen die vrijstelling voor onderwijs had gekregen vanwege hun handicap en lage IQ. Maar deze directeur vindt – terecht – dat ieder kind recht heeft op onderwijs, hoe klein de kans op vooruitgang ook is. Door zijn vasthoudendheid krijgen deze kinderen nu de kans om toch naar school te gaan. Dat is wat mij inspireert in de politiek. De verkiezingsslogan van de SP is ook niet voor niets #PakDeMacht. We willen dat dit soort voorbeelden geen uitzondering meer zijn maar de regel worden. We willen de mensen in het land de ruimte geven om de macht weer te pakken.”
—
Sun van Dijk is kandidaat-Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij.
Meer artikelen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 vindt u hier.