Blogteam

23 maart 2019 – Enis Odaci

Op 21 maart (Dag tegen Racisme) presenteerden The Hague Peace Projects, Republiek Allochtonië en Nieuw Wij in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger de resultaten van het onderzoek naar beeldvorming over moslims in Nederlandse kranten. Historicus Tayfun Balçik heeft drie maanden lang de vier grootste kranten van Nederland doorgespit en via een turf- en teloefening inventariseerde hij hoe vaak bepaalde type artikelen en bepaalde woorden voorkwamen. De resultaten zijn helaas niet opmerkelijk: negativiteit omtrent moslims domineert in de Nederlandse kranten.

Hieronder de link naar de resultaten van het onderzoek:

kranten

Onderzoek bevestigt: negatieve berichtgeving over moslims domineert

In de beleving van veel Nederlandse moslims maken landelijke media zich regelmatig…

Voor een publiek van ca. honderd mensen gingen journalistieke vertegenwoordigers met elkaar in gesprek over de resultaten. René de Monchy (Voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Journalistiek), Elske Schouten (adjunct-hoofdredacteur van de NRC) en Ibtissam Abaâziz (oprichter van Meld Islamofobie) gingen met Tayfun Balçik in debat over de mediacultuur op redacties en in de journalistiek. Dat leidde tot kritische opmerkingen over en weer, maar ook werd er gezocht naar constructieve oplossingen om blinde vlekken weg te nemen. De avond werd professioneel gemodereerd door onderzoeksjournalist en verslaggever Superdiversiteit bij Nieuw Wij, Zoë Papaikonomou. Een sfeerverslag:

21 maart 2019 – Agnes van der Sluijs

Another day at the office! Nieuw Wij mag dan wel gevestigd zijn in Amsterdam, de meeste medewerkers wonen verspreid over het land. En dat levert afwisselende werkplekken op zoals de Groevenbeekse Heide waar collega’s Theo Brand en Agnes van der Sluijs de week begonnen met een fikse wandeling en boeiende gesprekken over hun gemeenschappelijke Nieuw Wij thema ‘zingeving’.

theo-agnes
Beeld door: Agnes van der Sluijs

19 maart 2019 – Enis Odaci

De kracht van taal is niet te onderschatten. Gister gaf ik bij het Ministerie van SZW een lezing over de diverse aspecten van taal en hoe de woorden die wij gebruiken, dus zeker ook de ambtenaren, vaak kunnen leiden tot frames, beelden en misverstanden. Dat leidde natuurlijk hier en daar tot een schurende opmerking, want ja als we op elk woord gaan letten, dan zijn we nog wel een tijdje bezig.

Tijdens de lezing speelde natuurlijk het nieuws over Utrecht en telefoons werden haastig gecheckt om te kijken of er sprake was van een terroristische aanslag.

Na de lezing las ik de berichten terug op de grotere nieuwskanalen en via de informelere sociale mediakanalen. Sommigen hoopten op een terreurdaad. Anderen nuanceerden de actie. Woorden vlogen in het rond. Eerwraak. Terreurgolf. Cultuurclash.

En elk woord had het in zich om de realiteit de vormen, te hervormen en te misvormen. Het is zo belangrijk om onze woorden te wegen, zeker in tijden waarin de zaken op scherp staan.

Politie-Roel-Wijnants
Beeld door: Roel Wijnants

14 maart 2019Roos Notermans

Van links naar rechts: mijn collega Enis, Sanna, Esther, ikzelf, Samira en Eva. Met dit team gaan we voor de gemeente Amsterdam een Social Mapping onderzoek uitvoeren. Met dit onderzoek kunnen we de belangrijke vernieuwers op het gebied van diversiteit en inclusiviteit vinden. Deze mensen organiseren via hun persoonlijkheid en via hun projecten impact en hoe mooi is het als uit dit onderzoek nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen overheid, burgers, professionals en partners. Op Nieuw Wij gaan we er binnenkort meer over vertellen.

Ook interesse in Social Mapping en wat het voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Stuur mij gerust een mail: r.notermans@nieuwwij.nl

Social-Mapping-2
Beeld door: Enis Odaci

11 maart 2019Agnes van der Sluijs

Nog even aan het nagenieten van de projectdag ‘Ik en de Ander’ op Christelijk College Groevenbeek in Putten. “Ik voel me nu echt helemaal multiculti!!”, riep een van de leerlingen bij de afsluiting. Na zo’n dag kan dat ook bijna niet anders 🙂 Op de Turkse thee bij Enis Odaci, haren vlechten – ja, ook voor de jongens – bij Suna en Hiwot van Hairwonder Center Amersfoort, Afrikaanse headwraps maken met Anita Franklin (van de populaire serie tv-Brugklas, dus dubbel leuk) en een make-up workshop met Zeina uit Syrië – en ja ook dat allemaal óók voor de jongens. Intensief dagje voor deze derdejaars leerlingen van deze VMBO-school. Want je moet je ook nog eens heel hard nadenken over wie jij zelf bent en tot welke groepen jij behoort. Superleuk om te organiseren en begeleiden met Diana Codfried.

collage-Putten
Kennismaken met culturen op het Christelijk College Groevenbeek in Putten. Beeld door: Agnes van der Sluijs

1 maart 2019Zoë Papaikonomou

Bonte Was Podcast is hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Samen met co-host One’sy Muller en woordkunstenaar Atta de Tolk ga ik op constructieve en humoristische wijze in gesprek met onze gasten over blinde vlekken in de media. De voorbereidingen en opnames zijn in volle gang in de studio’s van Salto in Pakhuis de Zwijger. Afgelopen week ontvingen we journalist en presentator Nicole Terborg en Rasit Elibol van De Groene Amsterdammer. Over een paar weken is het resultaat te beluisteren via Nieuwwij.nl! Benieuwd wat het T-shirt en de fles wasmiddel te betekenen hebben? Nog heel even geduld!

26 februari 2019Agnes van der Sluijs

Deze week ben ik begonnen met een gesprekje van hart tot hart met boer Jan Huijgen van de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg. Deze bijzondere man leeft zijn missie door duurzaam te boeren, verantwoord te ondernemen en zowel nationaal als internationaal mensen bijeen te brengen rondom duurzame landbouw en een voedselketen waarin recht wordt gedaan aan alle betrokkenen. Iets wat hij volgens eigen zeggen alleen kan doen door voortdurend zich niet alleen naar buiten te richten, maar ook naar binnen én naar boven.

Mooi om even zo samen in het zonnetje en onder toezicht van een paar blonde herkauwende dames te reflecteren op het zoeken naar de juiste balans hierin. En het bijzondere was dat ik helemaal niet voor boer Jan op de Eemlandhoeve kwam. Samen met de Beweging van Barmhartigheid organiseert Nieuw Wij dit jaar een serie colleges over Compassie. Vandaag op deze prachtige plek de eerste voorbereiding voor het college over Compassie en Geld, samen met Henk-Jan Hoefman, Kees Kouwenhoven en Koert Jansen. Best een spannend thema toch? Bijten die twee zaken elkaar of kun je juist met je geld invulling geven aan compassie?

koe
Beeld door: Agnes van der Sluijs

18 februari 2019 – Enis Odaci

Altijd goed overleggen met deze twee mannen. Tayfun Balçik van The Hague Peace Projects en Ewoud Butter van Republiek Allochtonië onderzoeken in samenwerking met Nieuw Wij de vraag hoe de vier grootste Nederlandse kranten schrijven over moslims en migranten. We hebben er een dossier aan gewijd, lees het via deze link. Binnenkort organiseren we een debatavond over onze onderzoeksresultaten – en de resultaten zijn opzienbarend.

Ewoud-Tayfun
Tayfun Balcik en Ewoud Butter Beeld door: Enis Odaci

Ontvang de Nieuw Wij nieuwsbrief

Het beste van Nieuw Wij in je mailbox: prikkelende interviews, scherpe opinies, verdiepende achtergronden, recensies, informatie over onze Diensten en natuurlijk de nieuwste vacatures.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.