4 juni 2019 – Juliejet Bakker

Opnamedagen voor Sign of the Times!

Gisteren was ik in de Oude Zwitsal fabriek in Apeldoorn. Daar was Vinke Vision B.V. namelijk druk bezig met maken van opnames voor de Sign of the Times Lesvideo’s die onderweg zijn. Toen ik aankwam ’s ochtends waren ze al druk bezig op de industriële fabriekslocatie en werd alles zorgvuldig voorbereid. De presentatie van de video’s ligt in de handen van Anne Mar Zwart, waar we erg blij mee zijn gezien haar aansprekende uitstraling en toon. Nadat alles klaar was gezet en de scripts doorgenomen kon het opnemen beginnen. Leuk om mee te maken hoe de deskundigen, achter en voor de camera, een opnamedag als deze vormgeven. Met veel enthousiasme.

De doelgroepen van de lesvideo’s zullen de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het MBO zijn. Daarom hebben we met project Sign of the Times besloten de vertaalslag naar jongeren op deze manier te maken. Anne Mar vertaalt de documentaire namelijk met een frisse blik op sommige woorden en het rustig herhalen of uitleggen van wat er in de documentaire gezegd wordt. Tegelijkertijd wordt er veel ruimte voor de docent overgelaten om de lesvideo zelf stop te zetten of toe te lichten. Tot slot leidt Anne Mar de gekoppelde werkvorm voor in de klas steeds in en motiveert. De thema’s democratie, klimaat, religie, ongelijkheid en leiderschap worden hierdoor dichterbij gehaald en echt de klas in. Fijn materiaal voor burgerschap! Houd dus onze website in de gaten. Het lesmateriaal is binnenkort beschikbaar.

24 april 2019 – Juliejet Bakker

Op bezoek bij Vinke Vision in Ermelo

Dinsdagmiddag waren mijn collega’s Agnes van der Sluijs, Ida Overdijk (EO) en ik op bezoek in Ermelo bij mediabedrijf Vinke Vision. Benieuwd wat we daar deden?

Voor ons onderwijsproject (samen met de EO en Verus) zijn we bezig met het ontwerpen van lessen rondom alle thema’s van de documentaire serie Sign of the Times. En nu komen er lesvideo’s aan! De actuele thema’s Democratie, Klimaat, Ongelijkheid, Religie en Leiderschap zullen uitgelicht en uitgewerkt worden door Vinke Vision. Deze lesvideo’s worden uiteindelijk beschikbaar gemaakt voor docenten in het VO en MBO, bijvoorbeeld om als invulling voor burgerschap te gebruiken.

Samen met director en editor Renee Zaal namen we gisteren daarom door hoe de documentaire het beste kunnen overbrengen op leerlingen van 16, 17 en 18 jaar oud. Deze vertaalslag zal gepaard gaan met creativiteit en nieuwe ideeën die de soms lastige maar actuele thema’s zullen ophelderen voor leerlingen. Zo spraken we ook over de filosofie achter de serie en de oproep tot actie die erom vraagt om wijder verspreid te worden. Later natuurlijk meer hierover!

quote-elif-sjafak
Elif Safak Beeld door: EO

5 april 2019 – Juliejet Bakker

Samen met mijn collega Agnes was ik gistermiddag op het MBO Landstede in Zwolle om onze workshop Sign of the Times over ongelijkheid te geven. De middag stond in het teken van de installatie van Birgit Pfeifer, die werd geïnstalleerd als practor Verschillen Waarderen bij de Federatie Christlijk MBO. De middag was aangekleed met verschillende workshops, waar onze er dus een van was. Leuk dat we gevraagd werden!

We waren blij met de grote belangstelling – met twintig deelnemers zaten we helemaal vol. Onze workshop was gebaseerd op een aflevering van de documentaire serie Sign of the Times over ongelijkheid – een indrukwekkende aflevering waarin vooral ongelijkheid tussen mannen en vrouwen besproken wordt. Voor de praktische vertaalslag gingen we met de deelnemers in gesprek over waar zij zich bevinden ten opzichte van het woord ‘gender’. Een fysieke oefening die best wat teweeg bracht! De verschillende achtergronden en ervaringen van de deelnemers maakten het tot een boeiend gesprek. Daarna een oefening waarbij we onze beelden over man en vrouw zijn in deze tijd met elkaar vergeleken en bespraken. Soms hilarisch, soms ook pijnlijk. In ieder geval leerzaam!

Deze zomer komt het lespakket van Sign of the Times online. Nieuw Wij ontwikkelt dit samen met de EO en Verus voor het VO en MBO. Wordt mooi, Hou ons in de gaten!

23 maart 2019 – Enis Odaci

Op 21 maart (Dag tegen Racisme) presenteerden The Hague Peace Projects, Republiek Allochtonië en Nieuw Wij in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger de resultaten van het onderzoek naar beeldvorming over moslims in Nederlandse kranten. Historicus Tayfun Balçik heeft drie maanden lang de vier grootste kranten van Nederland doorgespit en via een turf- en teloefening inventariseerde hij hoe vaak bepaalde type artikelen en bepaalde woorden voorkwamen. De resultaten zijn helaas niet opmerkelijk: negativiteit omtrent moslims domineert in de Nederlandse kranten.

Voor een publiek van ca. honderd mensen gingen journalistieke vertegenwoordigers met elkaar in gesprek over de resultaten. René de Monchy (Voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Journalistiek), Elske Schouten (adjunct-hoofdredacteur van de NRC) en Ibtissam Abaâziz (oprichter van Meld Islamofobie) gingen met Tayfun Balçik in debat over de mediacultuur op redacties en in de journalistiek. Dat leidde tot kritische opmerkingen over en weer, maar ook werd er gezocht naar constructieve oplossingen om blinde vlekken weg te nemen. De avond werd professioneel gemodereerd door onderzoeksjournalist en verslaggever Superdiversiteit bij Nieuw Wij, Zoë Papaikonomou. Hieronder de link naar de resultaten van het onderzoek en een fotoverslag.

Onderzoek bevestigt: negatieve berichtgeving over moslims domineert

In de beleving van veel Nederlandse moslims maken landelijke media zich regelmatig…

21 maart 2019 – Agnes van der Sluijs

Another day at the office! Nieuw Wij mag dan wel gevestigd zijn in Amsterdam, de meeste medewerkers wonen verspreid over het land. En dat levert afwisselende werkplekken op zoals de Groevenbeekse Heide waar collega’s Theo Brand en Agnes van der Sluijs de week begonnen met een fikse wandeling en boeiende gesprekken over hun gemeenschappelijke Nieuw Wij thema ‘zingeving’.

theo-agnes
Beeld door: Agnes van der Sluijs

19 maart 2019 – Enis Odaci

De kracht van taal is niet te onderschatten. Gister gaf ik bij het Ministerie van SZW een lezing over de diverse aspecten van taal en hoe de woorden die wij gebruiken, dus zeker ook de ambtenaren, vaak kunnen leiden tot frames, beelden en misverstanden. Dat leidde natuurlijk hier en daar tot een schurende opmerking, want ja als we op elk woord gaan letten, dan zijn we nog wel een tijdje bezig.

Tijdens de lezing speelde natuurlijk het nieuws over Utrecht en telefoons werden haastig gecheckt om te kijken of er sprake was van een terroristische aanslag.

Na de lezing las ik de berichten terug op de grotere nieuwskanalen en via de informelere sociale mediakanalen. Sommigen hoopten op een terreurdaad. Anderen nuanceerden de actie. Woorden vlogen in het rond. Eerwraak. Terreurgolf. Cultuurclash.

En elk woord had het in zich om de realiteit de vormen, te hervormen en te misvormen. Het is zo belangrijk om onze woorden te wegen, zeker in tijden waarin de zaken op scherp staan.

Politie-Roel-Wijnants
Beeld door: Roel Wijnants

14 maart 2019Roos Notermans

Van links naar rechts: mijn collega Enis, Sanna, Esther, ikzelf, Samira en Eva. Met dit team gaan we voor de gemeente Amsterdam een Social Mapping onderzoek uitvoeren. Met dit onderzoek kunnen we de belangrijke vernieuwers op het gebied van diversiteit en inclusiviteit vinden. Deze mensen organiseren via hun persoonlijkheid en via hun projecten impact en hoe mooi is het als uit dit onderzoek nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen overheid, burgers, professionals en partners. Op Nieuw Wij gaan we er binnenkort meer over vertellen.

Ook interesse in Social Mapping en wat het voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Stuur mij gerust een mail: [email protected]

Social-Mapping-2
Beeld door: Enis Odaci

11 maart 2019Agnes van der Sluijs

Nog even aan het nagenieten van de projectdag ‘Ik en de Ander’ op Christelijk College Groevenbeek in Putten. “Ik voel me nu echt helemaal multiculti!!”, riep een van de leerlingen bij de afsluiting. Na zo’n dag kan dat ook bijna niet anders 🙂 Op de Turkse thee bij Enis Odaci, haren vlechten – ja, ook voor de jongens – bij Suna en Hiwot van Hairwonder Center Amersfoort, Afrikaanse headwraps maken met Anita Franklin (van de populaire serie tv-Brugklas, dus dubbel leuk) en een make-up workshop met Zeina uit Syrië – en ja ook dat allemaal óók voor de jongens. Intensief dagje voor deze derdejaars leerlingen van deze VMBO-school. Want je moet je ook nog eens heel hard nadenken over wie jij zelf bent en tot welke groepen jij behoort. Superleuk om te organiseren en begeleiden met Diana Codfried.

collage-Putten
Kennismaken met culturen op het Christelijk College Groevenbeek in Putten. Beeld door: Agnes van der Sluijs

1 maart 2019Zoë Papaikonomou

Bonte Was Podcast is hét wasprogramma tegen blinde vlekken in de media. Samen met co-host One’sy Muller en woordkunstenaar Atta de Tolk ga ik op constructieve en humoristische wijze in gesprek met onze gasten over blinde vlekken in de media. De voorbereidingen en opnames zijn in volle gang in de studio’s van Salto in Pakhuis de Zwijger. Afgelopen week ontvingen we journalist en presentator Nicole Terborg en Rasit Elibol van De Groene Amsterdammer. Over een paar weken is het resultaat te beluisteren via Nieuwwij.nl! Benieuwd wat het T-shirt en de fles wasmiddel te betekenen hebben? Nog heel even geduld!

26 februari 2019Agnes van der Sluijs

Deze week ben ik begonnen met een gesprekje van hart tot hart met boer Jan Huijgen van de Eemlandhoeve in Bunschoten-Spakenburg. Deze bijzondere man leeft zijn missie door duurzaam te boeren, verantwoord te ondernemen en zowel nationaal als internationaal mensen bijeen te brengen rondom duurzame landbouw en een voedselketen waarin recht wordt gedaan aan alle betrokkenen. Iets wat hij volgens eigen zeggen alleen kan doen door voortdurend zich niet alleen naar buiten te richten, maar ook naar binnen én naar boven.

Mooi om even zo samen in het zonnetje en onder toezicht van een paar blonde herkauwende dames te reflecteren op het zoeken naar de juiste balans hierin. En het bijzondere was dat ik helemaal niet voor boer Jan op de Eemlandhoeve kwam. Samen met de Beweging van Barmhartigheid organiseert Nieuw Wij dit jaar een serie colleges over Compassie. Vandaag op deze prachtige plek de eerste voorbereiding voor het college over Compassie en Geld, samen met Henk-Jan Hoefman, Kees Kouwenhoven en Koert Jansen. Best een spannend thema toch? Bijten die twee zaken elkaar of kun je juist met je geld invulling geven aan compassie?

koe
Beeld door: Agnes van der Sluijs

18 februari 2019 – Enis Odaci

Altijd goed overleggen met deze twee mannen. Tayfun Balçik van The Hague Peace Projects en Ewoud Butter van Republiek Allochtonië onderzoeken in samenwerking met Nieuw Wij de vraag hoe de vier grootste Nederlandse kranten schrijven over moslims en migranten. We hebben er een dossier aan gewijd, lees het via deze link. Binnenkort organiseren we een debatavond over onze onderzoeksresultaten – en de resultaten zijn opzienbarend.

Ewoud-Tayfun
Onderzoeker Tayfun Balcik en Ewoud Butter van Republiek Allochtonië Beeld door: Enis Odaci

Ontvang de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de Nieuw Wij nieuwsbrief en ontvang elke 14 dagen de beste interviews, opinieartikelen en nieuwsberichten van Nieuw Wij in uw mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.