Wat is je drijfveer om de politiek in te gaan? En waarom bij het CDA?

“Ik ben te vondeling gelegd bij een kindertehuis in Bolivia. Door heel veel geluk kwam ik terecht in een liefdevol Hardenbergs gezin. Mijn adoptie is het beste wat mij in mijn leven is overkomen. Ik zie het als een verrijking en als mijn belangrijkste drijfveer om mij in te zetten voor de samenleving en dan met name voor hen die die kansen niet hebben gekregen of voor wie het lot minder gunstig gezind was. De kansen die ik heb gekregen wil ik doorgeven. Dat is mijn reden om mij kandidaat te stellen als kamerlid voor het CDA.

Vijftien jaar geleden heb ik DEAL Foundation opgericht. Bij deze stichting werken studenten aan armoedebestrijding in binnen- en buitenland door het verstrekken van microkredieten. Daarnaast heb ik gediend als reserveofficier bij een wederopbouweenheid van Defensie. Ik heb op deze manieren al veel kunnen betekenen voor anderen maar de structurele maatschappelijke veranderingen wil realiseren via de politieke weg.”

Wie is je politieke held/in? 

“Eén van mijn grootste politieke inspiratiebronnen is Mahatma Gandhi, als icoon van geweldloos verzet. Hij was als politicus altijd onder de mensen. Hij zocht actief het onrecht in de samenleving op en vertaalde dat naar beleid. Inspiratie is overigens niet alleen in de politiek te vinden. Paul Polman – oud Unilever topman – heeft mij ook geïnspireerd. Hij besloot, tegen de trend van alle multinationals in, om Unilever duurzaam te maken. Dat toont dat je staat voor je idealen en een vooroploper durft te zijn. Daar is lef voor nodig. Ook dichter bij huis haal ik mijn inspiratie. Zo sprak ik onlangs met een ondernemer met Afghaanse roots. Hij vluchtte als kind met zijn ouders naar Nederland. Hoewel zij daar een goede studie hadden afgerond en een succesvolle maatschappelijke carrière hadden, slaagden ze er niet in, in Nederland banen op dat niveau te vinden. Dat is altijd een pijnpunt gebleven. Hun zoon leidt een goed lopend bedrijf waarin hij nieuwe statushouders een baan biedt. Om te voorkomen dat andere vluchtelingen hetzelfde overkomt. Ik vind dat de ultieme vorm van solidariteit naar mensen die het moeilijk hebben.”

Kandidaten TK21
Jaap Jonkers Beeld door: Leonard Walpot

Wat is het belangrijkste maatschappelijke thema waarvoor je je wilt inzetten?

“Mijn idealen zijn het uitbannen van armoede door kansengelijkheid en het omkeren van klimaatverandering. Verkoel de planeet, verwarm de samenleving. Deze idealen komen voort uit afkomst én geloof: Ben ik mijn broeders hoeder?”

Welke rol speelt levensbeschouwing/geloof voor jou in de politiek? Welke waarden zijn voor jou belangrijk in de politiek?

“Het is mijn ideaal in een samenleving te leven waarin mensen hun levensvreugde halen uit samenleven in plaats van consumptie. In mijn ideale wereld is de mens een goede rentmeester van onze planeet. Deze nieuwe maatschappij heeft neoliberaal kapitalisme vervangen door geïntegreerd kapitalisme, een systeem waarin positieve impact maken centraal staat in plaats van winst maken. Het is mijn ideaal in een samenleving te leven waarin wij niet in competitie zijn met elkaar maar samen de verantwoordelijkheid nemen de grote uitdagingen van deze tijd aan te pakken, zij aan zij. Ik wil in een Nederland wonen waarin mensen geloven dat de toekomst niet slechter maar beter gaat zijn, met meer onderlinge solidariteit en nog ambitieuzere armoede- en klimaatdoelen om samen voor te strijden, zij aan zij. Dit ideaal is al mijn energie waard want ondanks al zijn uitdagingen is Nederland nog steeds een prachtig land!”

Nederland is divers, wat wil je veranderen om Nederland inclusiever te maken? Anders gezegd hoe draag jij bij aan een ‘nieuw wij’ in Nederland?

“Door mijn adoptie ben ik mij er heel erg van bewust dat mijn leven ook heel anders had kunnen lopen. Daaruit haal ik een hele sterke drive om mij in te zetten voor kansengelijkheid. De kansen die ik heb gekregen wil ik doorgeven. Als je financiële stress hebt is het moeilijker om te kunnen genieten van het leven. Helaas geldt dit voor een groeiende groep Nederlanders. Ik maak mij daar zorgen om. Eén van de initiatieven die ik in deze campagne gestart ben is een gratis kookboek voor klanten van de voedselbank. Dat is natuurlijk bedoeld als sympathieke actie, maar tegelijkertijd ook om aandacht vragen voor de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland. Ik doe mijn best om in campagnetijd zo veel mogelijk mensen te inspireren met mijn idealen zodat ik de Tweede Kamer in kom en in die rol de samenleving kan dienen. In coronatijd moet je creatief zijn en kijken naar wat er wel kan. Ik kan natuurlijk dagenlang flyers in brievenbussen stoppen. Dat moet natuurlijk ook gebeuren, alleen ik haal zelf veel zingeving uit dit soort acties voor de voedselbank waar mensen ook iets aan hebben. Ik wil dat mensen op mij stemmen vanwege mijn idealen, want het zijn idealen die ons echt verbinden.”

Welke rol zie je daarbij voor jouw partij? 

“Het CDA benadrukt terecht dat de kracht uit onze samenleving centraal zou moeten staan. Het zijn uiteindelijke mensen die voor andere mensen opkomen en miljoenen Nederlanders doen dat elke dag weer, vrijwillig. Laten wij die samenleving weer het vertrouwen geven als overheid en niet met wantrouwen burgers tegemoet treden.”

Wat is je gedroomde coalitie na de verkiezingen?

“Dat is – ongeacht de politieke kleur van de partijen – een coalitie die zich sterk maakt voor de mensen in de samenleving die dat het hardst nodig hebben, een groenere wereld en het helen van de breukvlakken tussen bevolkingsgroepen.”

Lees ook de andere interviews in deze serie

Charifa Zemouri DENK

“Ik wil de zorg vrij maken van onderbuikgevoel of partijbelang”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (1): Charifa Zemouri - DENK nummer #5

Jorien Wuite HEADER

“Ik wil álle bewoners in ons Koninkrijk vertegenwoordigen”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (3): Jorien Wuite - D66 nummer #20

Nilüfer Gündoğan

“De orthodox gelovige woont in mijn ideale wereld in harmonie met de atheïst”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (4): Nilüfer Gündoğan – Volt nummer #2

Bina-Chirino

“Ik wil kiezen voor wat écht telt: naar elkaar omzien en opkomen voor wie lijdt”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (5): Bina Chirino - ChristenUnie nummer #14

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.