Alaeddine Touhami is een spiritueel mens. Uit zijn woorden blijkt dat hij diepgelovig is. Zo begint hij ons gesprek met “Bismillah”, in de naam van Allah, en hij spreekt veel over “ihsan”, volmaakte goedheid. Touhami is in 1994 geboren in Al-Hoceima, Marokko, en studeert momenteel Psychologie aan de Vrije Universiteit. Daarnaast is hij voorzitter van AISA-NGO en het daaraan gelieerde Huis van Vrede. Daarover zegt hij: “Wij zetten ons in voor een cultuur van vrede, door in te zetten op educatie, dialoog, kunst, spiritualiteit en wetenschap.”

Tijdens mijn vakantieperiodes in Turkije was ik erg bewust van mijn dubbele nationaliteit. De ene keer was het een belemmering, de andere keer een verrijking. Hoe was dat bij jou?

“Ik ben blij dat ik kan putten uit twee culturen. Voor mij is dat als kind een verrijking geweest. Ik heb een traditionele opvoeding genoten in de zawiya. Met van kinds af aan, de madrassa met Koran, poëzie, mystieke zang en theologie.”

Onder welke religieuze stroming schaar jij jezelf?

“Het liefst zeg ik de islam van Mohammed. Ik behoor tot God en stromingen behoren tot de mens en niet andersom, anders zijn we bezig met ideologieën die ons bezitten. Ik volg een Soefi orde en mijn Tariqa (weg) heeft zich georganiseerd in een Internationale NGO. Ze draagt de naam AISA-NGO, welke een afkorting is voor de Internationale Alawiyya Soefi Vereniging.

Elk kind wordt geboren in een traditie. Dat bepaalt zijn kijk op het leven, zijn omgang met mensen, zijn spiritualiteit. Wat hebben jouw ouders jou meegegeven?

“Ik ben opgegroeid in de Traditie van de Profeet Mohammed. Hij zei daarover: ‘Deze traditie is een voorstel.’ Je kunt het met andere woorden aannemen of laten liggen. Mijn ouders en meester hebben mij meegegeven dat onze traditie die van Mohammed is en dat betekent barmhartigheid voor iedereen. Waar zikr (meditatie) en fikr (focus op het zuivere woord) centraal staan, belangrijke concepten in de soefi tassawuf (spirituele) school.”

Alaeddin-1
Alaeddine Touhami

Hoe zet je deze geloofsbeleving in de praktijk in?

“In de praktijk komt het neer dat je probeert om jezelf op te voeden door en dankzij alle ervaringen heen. Ik wil dan bijvoorbeeld op het werk niet alles voor mezelf opeisen. Tijdens de studie stel ik vragen die naar de kern willen gaan van de zaak. Het is in de praktijk niet ‘zomaar even’ in te zetten. Het is vooral een weg van wakker worden voor de Aanwezigheid van God. Want waar we ook keren, daar is Zijn Gezicht. Hij is de Levende, in mij en ook in de ander. Mijn relatie met de wereld verandert daardoor. Haten is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk.”

Je bent voorzitter van AISA. Wat doen jullie zoal?

“AISA is aangesloten bij de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) van de Verenigde Naties. We hebben de status van bijzonder raadgever. We proberen bij te dragen aan de spirituele en ethische kwesties in het inspireren en versterken van het samenleven tussen verscheidene beschavingen en religies. We staan voor de principes van gelijkheid van geslacht, non-discriminatie, van culturele en sociale vooruitgang en we willen die vergemakkelijken.

Zo organiseren we op 23 september in de Internationale week van Vrede en Samen Leven een grote bijeenkomst bij het Huis van Vrede met debatten rondom de doelstellingen van de Verenigde Naties, die een duurzame en rechtvaardige wereld nastreven. Er zijn verder activiteiten voor kinderen en workshops voor iedereen. Samengevat is onze belangrijkste focus: jongeren de middelen toereiken om die innerlijke vrede te ontdekken en daar in de samenleving en in de maatschappij aan bij te dragen.”

Hoe is het contact tot stand gekomen met de EO?

“We organiseerden een ontmoeting bij het Huis van Vrede in Almere, om christenen en moslims samen te brengen tijdens Pasen. Dat deden we naar het voorbeeld van de Profeet Mohammed, toen hij een groep christenen in zijn moskee Pasen liet vieren. Daar was een redacteur van de EO bij aanwezig, en zo hoorde ik van het programma Tijs en de Ramadan.”

Twijfelde je om aan het programma mee te doen, want media en islam zijn niet altijd een handige combinatie gebleken de afgelopen tijd?

“Ik twijfelde wel. Maar de vraag was: kunnen wij een positieve bijdrage leveren aan het gesprek? Daar hadden we vertrouwen in. Kunnen wij op papier afspreken dat we de montage van te voren zien? Ja, ook dat was mogelijk. Toen hebben we, vertrouwend op God en positief denkend, besloten om mee te doen.”

Alaeddin-4
Alaeddine Touhami

Verraste de hectiek rondom het programma jou of was je een rustige toeschouwer?

“De hectiek was er zeker, maar ik zag die hectiek als een vorm van angst. Hectiek volgt uit de angst van mensen. Maar de Koran heeft veertienhonderd jaar geleden al voorzien dat de moslims en de christenen en de joden veel met elkaar te maken gaan krijgen. De Koran zegt: ’Ga met de Familie van het Boek (Bijbel, Koran) om op een uitmuntend zachte manier’ [1] Dat was een bevel voor de gelovige. Kunnen we die ihsan blijven inzetten gedurende moeilijke momenten? Het is lastig.”

Waaruit blijkt dat het lastig is?

“Omdat we, naar mijn weten, nog niet van de kans gebruik hebben gemaakt om het positieve uit de negatieve ervaringen te halen. Hebben wij bijvoorbeeld jongeren samengebracht in het licht van die eeuwige ontmoeting tussen moslims en christenen, en ze van context voorzien, ze gevraagd hoe zij het samen leven in de toekomst willen vorm geven? Dat is ook ihsan. Het is als een bij, die van elke bloem iets haalt om er vervolgens honing van te maken. Deze kunst van leven is hard nodig in de wereld. Zeker vandaag.”

Als de spotlight op de islam staat moet er een vorm van gesprek op gang komen. Vind je dat de media daarbij een positieve bijdrage leveren?

“Ze leveren een grote bijdrage. Er is nog nooit zoveel PR geweest voor een religie of traditie als de islam!”

Ik geloof dat jij in alles het positieve ziet – vanuit jouw tariqa en vanuit jouw visie op ihsan, maar een grote groep moslims wil niet eens meer meewerken aan programma’s, omdat ze steeds de stereotype vragen moeten beantwoorden. Ben je het daar mee eens?

“Ze zijn er inderdaad klaar mee. Maak anders een eigen programma! Was Profeet Mohammed er ook klaar mee? Jezus toen? En Abraham toen hij op het vuur lag? Hebben we het nog steeds niet door? Als je je beroept op de profeten dan zul je te maken hebben met die weg. Die weg is er een van geduld.’’

Dat argument hoor je vaak, maar Ahmet en Hatice hebben geen omroepgeld en geen toegang tot de NPO. Dus zelf een programma maken is makkelijker gezegd dan gedaan en daarom worden programma’s bedacht door mensen en redacties waar geen moslims in zitten. Was dat ook zo bij Tijs en de Ramadan?

“Ja dat was bij Tijs en de Ramadan ook het geval. Het uitgangspunt van de EO was de mindset van de gemiddelde Nederlander, die kranten als De Telegraaf leest. Het zijn dus veel mensen die zo denken. Maar we moeten blijven geven om de jonge Hatices en de kleine Ahmets. Daar kunnen we zoveel voor doen.”

Bron: www.youtube.com

Ervaar jij een verschil tussen dialoog via media, zie jouw ervaring met de EO, en de dialoog in de praktijk?

“Jawel, maar elke steen die wij weten bij te dragen is er een. Het belangrijkste is om tijd en ruimte te scheppen zodat de mens tot zichzelf kan komen – in het bijzonder de jongeren en kinderen. Daar horen zeker ook media bij.”

Wat heb je geleerd van deze intense ervaring met de media?

“Ik heb geleerd om altijd positief te blijven denken en daarin zelfs te volharden. Investeren in relaties op de lange termijn, denken aan de sfeer in de samenleving op de lange termijn. En als media voorbij komen heb ik geleerd om de mogelijkheid te benutten om positieve geluiden te laten horen en zien, want de mensen hebben het hard nodig. Al is het uiteindelijk maar 2 procent van alles, die 2 procent is voor veel mensen nodig zo nu en dan.”

Waarin zouden media zich kunnen ontwikkelen als het gaat over de berichtgeving over islam en moslims?

“Ik zou willen dat media mensen zien als mensen, die niet alles religieus hoeven te onderbouwen.”

Moslims zijn geen wandelende Korans…

“Dat zou eigenlijk wel mijn wens zijn, haha! Een ‘wandelende Koran’ zijn betekent voor mij wandelend licht, wandelende woorden van God zijn.”

Ja, natuurlijk, maar tegenwoordig is een moslim toch meer dan zijn religieuze identiteit?

“Islam is dus geen identiteit, het is een staat van zijn (in vrede). Wij zitten met ideeën die ons belemmeren in het leven. We maken van religieuze dingen onze identiteit en dat is niet gezond. De identiteit is eenvoudig: je bent mens. Het is tijd om de religieuze scheidslijnen te passeren in het debat en naar het menselijke te gaan. En om werk te maken van het verinnerlijken van alle profetische boodschappen. Mensen die dat weten te verinnerlijken komen overal thuis, maar zij die hun religie als identiteit beleven, of erger nog, politieke identiteit, zijn een bron van onrust.”

Voetnoten:

  1. Soera 29: de Spin, vers 46.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Al 24 reacties — praat mee.