De top 10 is samengesteld op basis van een totaal van Hits, Likes, Shares en Retweets van de diverse Nieuw Wij mediakanalen: website, Facebook, Twitter en in mindere mate LinkedIn. De meeste bezoekers lezen artikelen van Nieuw Wij inmiddels via Facebook, gevolgd door direct bezoek aan de website Nieuwwij.nl. De derde stroom bezoekers vindt de artikelen via Twitter. Wat dat betreft is de reikwijdte van Twitter jaar in jaar uit minder prominent aan het worden. Tijd voor de countdown.
10. Oproep Nederlandse christenen aan politiek: gebruik christendom niet om anderen uit te sluiten
Prominente christenen spraken zich uit tegen het gebruik van de christelijke traditie om mensen buiten te sluiten. Zij distantiëren zich van de manier waarop de ChristenUnie en het CDA – christelijke partijen – meedoen aan de retoriek die nieuwkomers bi voorbaat verdacht maakt.
9. Celibaat: geen seks, wel intimiteit
De misbruikschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk liegen er niet om. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Moeten we dat allereerst zoeken in het celibaat? Zijn zusters, broeders en priesters ontmenselijkt, omdat ze de gelofte van het celibaat afleggen? Moet het celibaat dan maar afgeschaft worden? Vragen die Nieuw Wij deed besluiten in bed te duiken met Simon Buschman. In zijn werkzame leven was hij o.a. lifecoach en therapeutisch begeleider. Vanuit de Stichting Verwantschapsvragen (SVV) voerde hij ook met priesters en hun vriendinnen/geliefden gesprekken over hun relatie in het licht van het celibaat. Daarbij was de vraag niet: ‘Moet je uit het ambt stappen?’, maar ‘Hoe kun je celibatair leven op een manier die heel maakt, je verheft?’ En wat doe je dan met de seksualiteit?
8. Halal flirten - dating apps voor moslims
Online daten is helemaal in. ‘Tinderen’ is al een heus werkwoord geworden, naast appen, chatten en skypen. Je kunt via de pc, maar vooral via de smartphone, met een simpele vingerbeweging laten zien of je iemand op basis van een foto leuk vindt of niet. Naar rechts swipen betekent dat je interesse hebt in de persoon. Naar links vegen betekent: weg ermee. Honderden, duizenden veegbewegingen per uur. We oordelen en beoordelen in grote getale onze medemensen. De een doet het voor de lol, de ander zoekt oprecht naar een leuke date, of meer. Het lijkt wel alsof mensen steeds meer buiten de traditionele familie-, culturele en religieuze structuren treden om de liefde van hun leven te vinden. Hoe zit dat voor moslims? Bestaat hun zoektocht naar die ideale partner inmiddels ook uit clicks en swipe-bewegingen op de smartphone?
7. Dirk de Wachter: “We zijn ingebunkerd met een eenpersoons diepvriesmaaltijd op schoot”
Dirk De Wachter is bekend geworden door zijn boek Borderline Times (2012), waarin hij de ziekte van onze maatschappij analyseert. “Mijn hypothese is dat psychische kwetsbaarheid van mensen de zwakke punten van onze maatschappij aantoont. Het is een oproep aan de samenleving om goed te luisteren naar de kwetsbare mens, want kwetsbare mensen zeggen iets over ons allemaal. Zij reflecteren wat er in onze Westerse cultuur aan de hand is.” Is deze Belgische psychiater een cultuurpessimist of een bewogen mens die ons een remedie biedt voor een nieuwe betrokkenheid op elkaar?
6. De Zweedse Jezus en Nederlands onbegrip – Waarom Jezus toch echt niet gewoon een man was
De positie van de kerk in het Zweedse Västerås wordt onderbouwd met de gedachte dat Jezus God is, dat God man en vrouw zijn overstijgt en dat Jezus daarom goed met het genderneutrale “hen” aangeduid kan worden. Dat is zinnig. Kritiek erop heeft vaak de vorm van “wat een gedoe: de historische Jezus was gewoon een man”. Bedoeld wordt: hij had een piemel, dus was hij een man en daarmee is de kous af (zo heel wat redeneringen in de twittersphere). Dat is net zo anachronistisch als dat het slecht is voor serieuze reflectie op spreken over geslacht en sekse in het Nederlands. Jezus gold in zijn tijd zeker niet ‘zomaar’ als man en in het Nederlandse het woord “man” gebruiken betekent veel meer dan een schijnbaar neutrale, objectieve opmerking over iemands lichaam.
5. Nieuwe serie 'Moslims Zoals Wij'
Wat gebeurt er als acht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen bij elkaar gaan wonen en onderling gaan bepalen wat de leefregels zijn? In ‘Moslims Zoals Wij’ wonen vier mannen en vier vrouwen tien dagen samen in een huis nabij Roermond. Met de nodige zelfkritiek geeft ieder zijn mening over religie, samenleving en gemeenschap. Ook worden er uitstapjes in de omgeving gemaakt. De serie, die bestaat uit vijf afleveringen, is ook bekeken door een Jood, een Atheïst en een Christen. Wat vonden zij ervan, en hoe verhoudt zich dat tot hun eigen levensbeschouwing?
4. Brief van Sinterklaas aan alle Nederlanders
De discussie over zwarte piet was dit jaar heftiger dan ooit, zo leek het. Sinterklaas besloot in hoogsteigen persoon het Nederlandse volk toe te spreken na zijn vertrek uit Nederland. Zijn brief begint als volgt: “Beste Nederlanders, op deze 6e december moet me iets van mijn oude hart. Het doet mij veel verdriet dat er in uw land al jaren onrust en geruzie is rond mijn verjaardag. Het gekke is dat tot nu toe niemand naar mijn mening heeft gevraagd terwijl het notabene om mijn feest gaat en ik toch oud en wijs genoeg ben om er zelf iets van te vinden. Ik wil dat u nu allemaal naar mij luistert en stopt met ruzie maken. Anders blijf ik in Spanje tot u tot bezinning gekomen bent.”
3. Joden en seks... alle vragen die je nooit durfde te stellen en meer
Er bestaan veel taboes en misverstanden over seksualiteit in het jodendom. Wat is feit, en wat is fictie? Een gesprek met Anne-Maria van Hilst. Op de vraag hoe het jodendom volgens haar in het algemeen tegen seksualiteit aankijkt, zegt ze: “Voor je deze vraag kunt beantwoorden is het belangrijk te benoemen dat er diverse vormen van jodendom zijn. Van ultra-orthodoxe groepen tot liberalen, die seksualiteit op hun eigen manier beleven. Als je echter naar de heilige teksten (Tora, Talmoed, etc.) kijkt, wordt er bijzonder positief naar seksualiteit gekeken. Hoewel seks primair voor de voortplanting is, wordt het belang van genot ook benadrukt. Alleen als je goede, uitbundige seks hebt komt de sjechina, een extra goddelijke aanwezigheid, in je huwelijk. Ook staat het orgasme van de vrouw voorop. Als de vrouw geen goed seksleven heeft, mag ze een scheiding aanvragen van haar man.”
2. Nadia Moussaid: “Ik wil ook dat de ‘witte autochtoon’ nieuwe perspectieven krijgt”
Het gaat goed met Nadia Moussaid. De 33-jarige (oud-)presentatrice van het NTR-programma De Nieuwe Maan en Brandpunt heeft vaste grond onder haar voeten, zowel privé als in haar werk. Achter de vastigheid schuilt een uitgesproken vrouw, die goed in de gaten heeft wat er in de wereld verbeterd kan en moét worden. Moussaid is dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder. Ze heeft daardoor een unieke kijk op multicultureel Nederland. Het huidige politieke klimaat en het mediadebat over migranten, moslims en andere minderheden laat bij mensen zijn sporen na. Nieuw Wij sprak met Moussaid over haar blik op de maatschappij en haar eigen rol in de media.
1. Karen Armstrong: “Compassie is niet gewoon een leuk idee, het is een dringende noodzaak”
Net als vorig jaar is Karen Armstrong een zeer populaire naam op Nieuw Wij. Tijdens het Parlement van wereldreligies in Toronto konden Karen Armstrong en haar team terugblikken op een decennium lang compassie. Tenminste, op het uitdragen ervan. De studies over onder meer het christendom en de islam vult ze binnenkort aan met een boek over geschriften uit de grote religieuze tradities. Armstrong ontdekte dat zowel de Indiase, Chinese, christelijke, joodse en islamitische heilige teksten de waarde van compassie benadrukken. “Religie is niet slechts een leuke privékwestie tussen jou en een god. Ze moet uitmonden in actie.” Ze bezocht Nederland einde november om de Compassieprijs uit te reiken aan een bijzonder persoon. Nieuw Wij sprak met haar over de praktische toepasbaarheid van compassie in de samenleving. Diverse artikelen van haar op Nieuw Wij behoren, mede dankzij de Engelse vertalingen ervan, tot de best gelezen artikelen op de site.