De top 10 is samengesteld op basis van een totaal van Hits, Likes, Shares en Retweets van de diverse Nieuw Wij mediakanalen: website, Facebook, Twitter en in mindere mate LinkedIn. De meeste bezoekers lezen artikelen van Nieuw Wij inmiddels via Facebook, gevolgd door direct bezoek aan de website Nieuwwij.nl. De derde stroom bezoekers vindt de artikelen via Twitter. Wat dat betreft is de reikwijdte van Twitter jaar in jaar uit minder prominent aan het worden. Tijd voor de countdown.

10. De NPO en het beeld van de islam

Kaaskop-of-Mocro
Beeld door: Stijn Ghijsen / KRO-NCRV

Jan Hoogland  is Marokko-kenner en kijkt met enige verwondering naar de manier waarop de NPO de Marokkaanse cultuur in beeld brengt. “Ik zag de afgelopen week twee televisieprogramma’s over Marokko en Marokkaanse Nederlanders die ik heb bekeken en waar ik wel op moet reageren. Maar eerst een disclaimer: ik houd van Marokko. Ik kom er al sinds 1977, heb er zesenhalf jaar gewoond en gewerkt, en heb er vele vrienden. Ook in de gemeenschap van Marokkaanse Nederlanders heb ik talloze vrienden. Het is dan ook niet mijn bedoeling Marokko of Marokkanen te bashen. Integendeel!”

9. Tijs en de Ramadan - Freek Vonk op Safari

Tijs-Ramadan-3
Beeld door: Ruben Timman

Nieuw Wij eindredacteur Enis Odaci begint zijn recensie van het televisieprogramma van Tijs van de Brink Tijs en de Ramadan als volgt: “Ik moet bekennen: ik was sceptisch, maar toch nieuwsgierig. Maar liefst twee (!) volle dagen heeft EO presentator Tijs van den Brink gevast. Een sympathiek Marokkaans gezin biedt hem onderdak aan en met een Facebook panel van 100 geïnteresseerden op de achtergrond gaat hij op reis door de islamitische wereld. Nou ja, Van den Brink gaat vooral op reis door zijn eigen wereld. Om een lang verhaal kort te maken: het eerste deel van het programma is mislukt. Ik zal uitleggen waarom.”

8. Dodenherdenking is voor alle doden

Sachsenhausen
Concentratiekamp Sachsenhausen Beeld door: Foto Malie

Rabbijn Lody van de Kamp geeft commentaar opde ontstane commotie rond dodenherdenking, waar de christelijke theoloog Rikko Voorberg aandacht vroeg voor omgekomen vluchtelingen. Van de Kamp schrijft: “Voorberg wil 3.000 papieren kruisjes plaatsen in het gras van het Rembrandtplein in Amsterdam. Het CIDI reageert met een persbericht, waarin zij zich tegen de actie uitspreekt. Ze schrijft: “Het is goed om stil te staan bij het leed van vluchtelingen, maar dat kan beter op een ander moment. Het almaar verbreden van de Nationale Dodenherdenking leidt ertoe dat allerlei leed op één grote hoop wordt gegooid.”

7. Wat is er aan de hand in de Marokkaanse Rif?

Marokko-4
Rif-protesten in Marokko Beeld door: Pixabay

Jan Hoogland scoort een tweede hit in de top 10 van 2017. Begin dit jaar braken er protesten uit in de Rif en hij wist de complexe situatie op een toegankelijke manier toe te lichten. Het werd de opmaat naar een meerdelige reeks over de Rif-protesten: “In oktober 2016 kwam in El Hoceima de vishandelaar Mohsin Fikri op tragische wijze om het leven. Bewoners van El Hoceima en omstreken gingen uit protest tegen de omstandigheden waaronder Fikri om het leven kwam de straat op en eisten o.a. dat er grondig onderzoek zou worden gedaan naar het voorval, en dat degenen die verantwoordelijk waren voor zijn dood zouden worden berecht. Sindsdien is het onrustig in El Hoceima. Wat is er aan de hand?”

6. Waarom ik als katholieke vrouw een hoofddoek ben gaan dragen?

katholieke-vrouw-hoofddoek

“Ik vind het mooi. Mijn hoofddoek is een gebaar naar God toe. Een gebaar ook naar de buitenwereld, daar ben ik me ten volle van bewust. Het is niet makkelijk, maar mijn besluit staat vast. De hoofddoek is en blijft op.” Zo begint Cindy Smeets haar veelgelezen tekst op Nieuw Wij. Zij bekeerde zich echter niet tot de islam, maar draagt de hoofddoek in een christelijk katholiek kader.

5. 'Allah in Europa'? Nee, eerder 'Oriëntalisme in Europa'

Allah-in-Europa-3
Beeld door: VPRO

Halverwege de lijst staat opnieuw een recensie van een televisieprogramma ter discussie. Jonas Slaats reisde als christen door een groot deel van de islamitische wereld en heeft daar diverse boeken over gepubliceerd. Hij heeft een scherpe blik ontwikkeld daar waar het gaat over de beeldvorming in het westen over de islam. Over het programma Allah in Europa schrijft Slaats: “Mijn verbazing was groot toen ik las dat journalist en televisiemaker Jan Leyers, die van de Vlaamse openbare omroep de toestemming krijgt om een 8-delige reeks over islam in Europa te maken, in een interview met de VPRO van de ene oriëntalistische platitude in de andere valt.”

4. "Ik schaam me als christen kapot voor de SGP"

Alain Verheij-3
Alain Verheij is theoloog. Beeld door: Alain Verheij

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen kwam de SGP met een islam-manifest. Het manifest riep op tot gelijkheid, maar niet tot gelijkwaardigheid tussen christendom en islam. Dat stak theoloog Alain Verheij, die het manifest op zijn kenmerkende stijl fileerde. “De SGP was fout in de oorlog. Daar val ik misschien een beetje met de deur in huis, maar dat doet het manifest ook: het waarschuwt namelijk al binnen vijf zinnen voor het ‘giftig antisemitisme’ van de islam. De partij is in een paar decennia blijkbaar wonderbaarlijk genezen van haar eigen antisemitisme. De grote oprichter gaf Joodse schoolkindjes aan bij de Duitsers, weigerde verzet tegen de nazi’s en verkondigde dat het Joodse volk onder Gods oordeel stond vanwege het kruisigen van Jezus…”

3. "Er is niets in de islam dat gewelddadiger is dan het christendom”

karena
Beeld door: Wikimedia

Karen Armstrong trekt traditioneel veel bezoekers op Nieuw Wij. Een interview met haar uit 2015 was ook in 2016 erg populair, en ook in 2017 staat ze hoog op de lijst. “Haar boek In naam van God. Religie en geweld kreeg een tragische urgentie door de recente terreuraanslagen in Frankrijk. In ruim zeshonderd pagina’s beantwoordt Karen Armstrong, ooit non en gevierd auteur van bestsellers als De kwestie God, de vraag of religie de oorzaak is van geweld. Een gesprek over islam en terreur, westerse verantwoordelijkheid, en de wereld waarin we leven.”

2. "Onze wereld gaat niet overleven als we zo doorgaan"

Karen-Armstrong-portret-Timothy-Allen
Karen Armstrong Beeld door: Timothy Allen

Karen Armstrong was begin september weer in Nederland, dit keer om een eredoctoraat te ontvangen uit handen van Manuela Kalsky, hoogleraar op de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor theologie en samenleving aan de VU. “Nederland is altijd goed voor mij geweest,” zegt Armstrong. “Jullie begrijpen religie.” Nieuw Wij sprak met haar over de actuele religieuze en maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld. Wederom veelgelezen.

1. Open Brief aan Tijs van den Brink en de EO: “Ik ben jullie Bitch niet”

Met afstand het best gelezen en meest gedeelde artikel op Nieuw Wij in 2017: de open brief van Anne Dijk aan de EO-redactie van het programma Tijs en de Ramadan. Dijk begint haar brief als volgt:

“Weer werd ik bij de EO gecensureerd. Drie uur lang zijn er bij mij thuis opnames gemaakt voor het programma Tijs en de Ramadan. Iedereen weet dat in programma’s geknipt wordt en dat het altijd spannend is welke shots er uitgekozen worden. Daarom twijfelde ik ook lang of ik wel mee moest doen. Na het zien van de uitzending blijkt dat ik mij terecht zorgen heb gemaakt.  Toen ik in december vorig jaar in een uitzending bij Pauw te gast was, zaten Tijs en tegenover elkaar en daar bleek al snel dat het stellen van open vragen een probleem was. Ik had dus mijn twijfels bij Tijs zijn dialoogvaardigheden.”

En zij sluit af met: “Beste EO, voor de tweede keer hebben jullie mijn vertrouwen geschaad. Ik heb met de redactie gesproken en zij geven aan dat ze mijn irritatie niet zo goed begrijpen, omdat ze zelf eigenlijk best wel tevreden zijn. Er is een hele simpele reden voor mijn irritatie – we hebben afspraken gemaakt en daaraan hebben jullie je niet gehouden. Ik kan dus niet vertrouwen dat de Evangelische Omroep haar afspraken nakomt. Het lukt de EO blijkbaar niet om een oprecht, gelijkwaardig gesprek aan te gaan met een moslim. Dit is gewoon dialoog-geweld.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.